Het voorstel van minister Magnette om de vergoeding van overheidsmanagers in te perken is een belangrijk signaal van soberheid, zoals voorzien in het regeerakkoord. Dat stelde Open VLD-Kamerlid Gwendolyn Rutten in De Ochtend. Haar N-VA-collega Steven Vandeput betreurde dat het voorstel enkel betrekking heeft op toekomstige managers en dat er onvoldoende differentiëring mogelijk is voor goede overheidsmanagers.

Rutten benadrukte dat het om het voorstel van een minister gaat, dat het kernkabinet en de regering aandachtig zullen bekijken om de precieze modaliteiten vast te leggen. De Open VLD'ster wees er ook op dat goede overheidsmanagers ook in het voorstel van Magnette beloond kunnen worden, aangezien er bovenop de vaste vergoeding nog een variabel deel van maximaal 30 procent mogelijk is.

Vandeput vroeg zich af hoe variabel dat variabele deel van de vergoeding in de realiteit zal zijn. Hij omschreef het voorstel als een typische socialistisch voorstel waarop de "kameraden van vandaag" met rust gelaten worden.

'Te weinig voor de privé'

Gewezen staatssecretaris en NMBS-topman Etienne Schouppe (CD&V) erkende dat de lonen van overheidsmanagers de laatste jaren ontspoord zijn en dat de managerslonen moeten verminderen. Maar indien men iemand uit de privé wil aantrekken om een overheidsbedrijf te leiden, zullen de bedragen die minister Magnette voorstelt, opgetrokken moeten worden.

Ook Open VLD-staatssecretaris Maggie De Block waarschuwde ervoor dat men geen vlucht van goede mensen aan het hoofd van overheidsbedrijven mag creëren. (Belga/INM)

Het voorstel van minister Magnette om de vergoeding van overheidsmanagers in te perken is een belangrijk signaal van soberheid, zoals voorzien in het regeerakkoord. Dat stelde Open VLD-Kamerlid Gwendolyn Rutten in De Ochtend. Haar N-VA-collega Steven Vandeput betreurde dat het voorstel enkel betrekking heeft op toekomstige managers en dat er onvoldoende differentiëring mogelijk is voor goede overheidsmanagers. Rutten benadrukte dat het om het voorstel van een minister gaat, dat het kernkabinet en de regering aandachtig zullen bekijken om de precieze modaliteiten vast te leggen. De Open VLD'ster wees er ook op dat goede overheidsmanagers ook in het voorstel van Magnette beloond kunnen worden, aangezien er bovenop de vaste vergoeding nog een variabel deel van maximaal 30 procent mogelijk is. Vandeput vroeg zich af hoe variabel dat variabele deel van de vergoeding in de realiteit zal zijn. Hij omschreef het voorstel als een typische socialistisch voorstel waarop de "kameraden van vandaag" met rust gelaten worden. 'Te weinig voor de privé' Gewezen staatssecretaris en NMBS-topman Etienne Schouppe (CD&V) erkende dat de lonen van overheidsmanagers de laatste jaren ontspoord zijn en dat de managerslonen moeten verminderen. Maar indien men iemand uit de privé wil aantrekken om een overheidsbedrijf te leiden, zullen de bedragen die minister Magnette voorstelt, opgetrokken moeten worden. Ook Open VLD-staatssecretaris Maggie De Block waarschuwde ervoor dat men geen vlucht van goede mensen aan het hoofd van overheidsbedrijven mag creëren. (Belga/INM)