Voormalig VRT-anker Martine Tanghe overleden op 67-jarige leeftijd

Martine Tanghe. © VRT
Michel van der Ven
Michel van der Ven Redacteur bij Data News.

Martine Tanghe, voormalig VRT-journaliste en nieuwsanker van Het Journaal, is zondagochtend op 67-jarige leeftijd overleden. Martine Tanghe was al enkele jaren ziek en leed aan kanker.

Martine Tanghe was ruim 42 jaar journalist en nieuwsanker bij VRT. Ze ging met pensioen in november 2020. Tanghe, geboren in het Oost-Vlaamse Bellem maar opgegroeid in Bissegem bij Kortrijk, is als 23-jarige aan de Reyerslaan begonnen. Nauwelijks enkele maanden later presenteerde ze haar eerste journaal.

Jarenlang combineerde Tanghe reportagewerk met presentaties in de studio. Ze werd een van de bekendste nieuwspresentatoren van Vlaanderen en was ook het vaste gezicht van de verkiezingsprogramma’s van VRT.

‘Mooi en helder Nederlands’

‘Heel haar carrière lang was ze een voorbeeld en een ambassadeur van mooi en helder Nederlands’, omschrijft VRT zijn gewezen boegbeeld. Voor die verdienste kreeg Martine Tanghe vorige donderdag, 20 juli, nog het prestigieuze ereteken van Commandeur in de Kroonorde. ​Ze las ook jarenlang het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor, de spellingwedstrijd tussen Vlaanderen en Nederland.

Haar laatste Journaal, in 2020, is met meer dan twee miljoen kijkers nog altijd het meest bekeken Journaal ooit. Niet veel later ontving ze ook het ereteken van de Vlaamse Gemeenschap ‘voor de stempel die ze op de Vlaamse televisiejournalistiek heeft gedrukt’.

Na haar carrière bleef ze actief, onder meer als juryvoorzitter bij de nieuwe Vlaamse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur en als theatermaakster. Verder was Tanghe een boegbeeld van ‘Kom op tegen kanker’. In 2011 werd bij Tanghe zelf borstkanker vastgesteld. Ze verdween toen bijna een jaar van het scherm. Enkele jaren geleden werd opnieuw kanker vastgesteld bij Tanghe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content