In de audit van KPMG wordt het beeld geschetst van een organisatie die voor de komst van Leterme al vierkant draaide. In 2016 moest Idea nog eens extra bezuinigen omdat verschillende landen en donateurs de geldkraan dicht hadden gedraaid, blijkt uit het rapport waar de Zweedse nieuwssite Omvärlden over bericht.

Leterme is sinds 2014 secretaris-generaal van Idea. Het is niet de eerste keer dat Leterme in opspraak komt bij Idea. In 2015 beschuldigde een ex-personeelslid de organisatie van vriendjespolitiek en geldverspilling. Leterme weerlegde de kritiek dat hij binnen de organisatie niet aan geldverspilling en vriendjespolitiek mee deed.

Anderzijds krijgt de voormalige Belgische premier krediet voor de doortastende beslissingen die hij heeft genomen na de budgetknip. Maar er wordt gewezen op 'ernstige tekortkomingen' over de manier waarop de veranderingen begeleid worden. Er is daarbij sprake van 'autoritair(e) leiderschap van de secretaris-generaal en een gebrek aan collectieve beslissingsmacht'. Nog volgens het rapport zijn er 'meldingen van mogelijke discriminatie, voorkeursbehandelingen en pesten'.

De audit kwam er nadat was uitgelekt dat Leterme Belgische belastingen had laten terugbetalen door Idea. Maar over het belasting­geschil geeft het rapport Leterme het voordeel van de twijfel. Leterme geeft geen commentaar op de inhoud van het rapport. 'Elke audit bevat verbeterpunten en wij staan open voor opbouwende kritiek', zegt hij.

Volgens een woordvoerder van Idea staat er deze vrijdag een raad van de lidstaten van de organisatie gepland. Of daar over de audit, of over de positie van Leterme als secretaris-generaal zal worden gesproken, kon hij niet zeggen.

In de audit van KPMG wordt het beeld geschetst van een organisatie die voor de komst van Leterme al vierkant draaide. In 2016 moest Idea nog eens extra bezuinigen omdat verschillende landen en donateurs de geldkraan dicht hadden gedraaid, blijkt uit het rapport waar de Zweedse nieuwssite Omvärlden over bericht. Leterme is sinds 2014 secretaris-generaal van Idea. Het is niet de eerste keer dat Leterme in opspraak komt bij Idea. In 2015 beschuldigde een ex-personeelslid de organisatie van vriendjespolitiek en geldverspilling. Leterme weerlegde de kritiek dat hij binnen de organisatie niet aan geldverspilling en vriendjespolitiek mee deed. Anderzijds krijgt de voormalige Belgische premier krediet voor de doortastende beslissingen die hij heeft genomen na de budgetknip. Maar er wordt gewezen op 'ernstige tekortkomingen' over de manier waarop de veranderingen begeleid worden. Er is daarbij sprake van 'autoritair(e) leiderschap van de secretaris-generaal en een gebrek aan collectieve beslissingsmacht'. Nog volgens het rapport zijn er 'meldingen van mogelijke discriminatie, voorkeursbehandelingen en pesten'. De audit kwam er nadat was uitgelekt dat Leterme Belgische belastingen had laten terugbetalen door Idea. Maar over het belasting­geschil geeft het rapport Leterme het voordeel van de twijfel. Leterme geeft geen commentaar op de inhoud van het rapport. 'Elke audit bevat verbeterpunten en wij staan open voor opbouwende kritiek', zegt hij. Volgens een woordvoerder van Idea staat er deze vrijdag een raad van de lidstaten van de organisatie gepland. Of daar over de audit, of over de positie van Leterme als secretaris-generaal zal worden gesproken, kon hij niet zeggen.