Het federaal kernkabinet heeft bij gebrek aan een begroting voor 2011 dinsdag groen licht gegeven voor een systeem van voorlopige twaalfden tijdens de eerste drie maanden van volgend jaar. Over de al dan niet verlenging van sommige anticrisismaatregelen zullen de sociale partners zich uitspreken.

Voorlopige twaalfden zijn een systeem waarbij de federale overheidsdiensten elke maand dezelfde begroting krijgen als die van het jaar voordien. Een en ander maakt het de regering van lopende zaken mogelijk de continuïteit in de werking van de overheid te verzekeren.

De regeling werd in een ontwerp van financiewet gegoten dat dinsdag groen licht kreeg van het kernkabinet.

Anticrisismaatregelen

De discussie over de al dan niet verlenging van de anticrisismaatregelen wordt doorgeschoven naar de sociale partners. Het gaat onder meer om tijdelijke werkloosheid voor bedienden, crisispremies voor ontslagen arbeiders en een
crisistijdskrediet.

Minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) pleitte voor de niet-verlenging van het systeem, dat eind 2010 afloopt. Federaal minister van Werk Joëlle Milquet repliceerde maandag echter dat er nog geen beslissing was genomen.

Dinsdag bleek dat ontslagnemend premier Yves Leterme wil dat de sociale parrtners sommige initiatieven onder de loepe nemen. Zij moeten tegen eind dit jaar immers een nieuw interprofessioneel akkoord uitwerken.

Tegelijk liet Leterme verstaan dat sommige anticrisismaatregelen geen zin meer hebben omdat de crisis stilaan op haar einde loopt.

Het federaal kernkabinet heeft bij gebrek aan een begroting voor 2011 dinsdag groen licht gegeven voor een systeem van voorlopige twaalfden tijdens de eerste drie maanden van volgend jaar. Over de al dan niet verlenging van sommige anticrisismaatregelen zullen de sociale partners zich uitspreken.Voorlopige twaalfden zijn een systeem waarbij de federale overheidsdiensten elke maand dezelfde begroting krijgen als die van het jaar voordien. Een en ander maakt het de regering van lopende zaken mogelijk de continuïteit in de werking van de overheid te verzekeren.De regeling werd in een ontwerp van financiewet gegoten dat dinsdag groen licht kreeg van het kernkabinet.AnticrisismaatregelenDe discussie over de al dan niet verlenging van de anticrisismaatregelen wordt doorgeschoven naar de sociale partners. Het gaat onder meer om tijdelijke werkloosheid voor bedienden, crisispremies voor ontslagen arbeiders en een crisistijdskrediet.Minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) pleitte voor de niet-verlenging van het systeem, dat eind 2010 afloopt. Federaal minister van Werk Joëlle Milquet repliceerde maandag echter dat er nog geen beslissing was genomen.Dinsdag bleek dat ontslagnemend premier Yves Leterme wil dat de sociale parrtners sommige initiatieven onder de loepe nemen. Zij moeten tegen eind dit jaar immers een nieuw interprofessioneel akkoord uitwerken. Tegelijk liet Leterme verstaan dat sommige anticrisismaatregelen geen zin meer hebben omdat de crisis stilaan op haar einde loopt.