Het is woensdagochtend uitkijken naar de vergadering van de commissie Buitenlandse Zaken, die om 10 uur samenkomt om te debatteren en te stemmen over het VN-migratiepact. Premier Charles Michel kondigde gisteren aan dat hij volgende week naar Marrakesh wil gaan om daar het standpunt van het Belgisch parlement mee te delen.

Regeringspartij N-VA is mordicus tegen het pact en lijkt tegen de twee resoluties - van Ecolo/Groen en van cdH - te zullen stemmen waarin België opgeroepen wordt zich achter het pact te scharen. Het is koffiedik kijken hoe het dan verder moet met de regeringsdeelname van de N-VA.

In dat parlement kan een wisselmeerderheid gevonden worden, maar de N-VA heeft al aangekondigd dat de partij dan uit de regering stapt.

'Een regering die naar Marrakech gaat, steunen we niet,' zei N-VA-voorzitter Bart De Wever maandag.

Charles Michel roept de regeringspartijen op hun verantwoordelijkheid te nemen. Wie de stekker uit de regering trekt, 'gedraagt zich onverantwoordelijk', aldus de premier.

'De bal ligt in het kamp van N-VA', aldus de premier.

Ook CD&V-vicepremier Kris Peeters noemt het een zaak van de N-VA om te besluiten of ze de regering verlaat. 'Men kan moeilijk in de regering blijven zitten als de andere partijen zo duidelijk het standpunt innemen dat de premier naar Marrakesh moet', zei Peeters in De Ochtend op Radio 1. 'Dat zou betekenen dat er mogelijks geen N-VA-ministers in de regering zitten. Dat is nu aan N-VA om te besluiten.'

N-VA maakt nog steeds deel uit van de federale regering en is niet uit op een regeringscrisis. Dat zei N-VA-fractieleider Peter De Roover voor aanvang van de commissievergadering over het VN-migratiepact in de Kamer. De N-VA blijft wel gekant tegen het pact.

De Kamercommissie Buitenlandse Zaken stemt wellicht woensdag een resolutie die de regering vraagt om het pact te steunen. Meerderheidspartijen, blijkbaar zonder N-VA, werken nog aan een amendement op die resolutie. N-VA blijft wel tegen het pact gekant en zal dan ook tegen een resolutie stemmen die zich achter de VN-tekst schaart.

De Roover zegt dat een resolutie de regering niet bindt. Hij vindt het goed dat het debat in de Kamer gevoerd wordt en dat zo de standpunten van de verschillende partijen duidelijk worden. 'De publieke opinie kan niet genoeg geïnformeerd zijn', aldus De Roover. Als premier Charles Michel in de huidige omstandigheden naar Marrakesh trekt, is hij niet gedekt door de regering, zegt De Roover nog.

Bij de woordvoerder van Charles Michel is vandaag te horen dat er voorlopig geen nieuwe vergadering van het kernkabinet georganiseerd wordt. 'Als N-VA straks tegen stemt, dan zal de premier daar niet meteen zijn conclusies uit trekken.'

Het is woensdagochtend uitkijken naar de vergadering van de commissie Buitenlandse Zaken, die om 10 uur samenkomt om te debatteren en te stemmen over het VN-migratiepact. Premier Charles Michel kondigde gisteren aan dat hij volgende week naar Marrakesh wil gaan om daar het standpunt van het Belgisch parlement mee te delen. Regeringspartij N-VA is mordicus tegen het pact en lijkt tegen de twee resoluties - van Ecolo/Groen en van cdH - te zullen stemmen waarin België opgeroepen wordt zich achter het pact te scharen. Het is koffiedik kijken hoe het dan verder moet met de regeringsdeelname van de N-VA. In dat parlement kan een wisselmeerderheid gevonden worden, maar de N-VA heeft al aangekondigd dat de partij dan uit de regering stapt. 'Een regering die naar Marrakech gaat, steunen we niet,' zei N-VA-voorzitter Bart De Wever maandag.Charles Michel roept de regeringspartijen op hun verantwoordelijkheid te nemen. Wie de stekker uit de regering trekt, 'gedraagt zich onverantwoordelijk', aldus de premier. 'De bal ligt in het kamp van N-VA', aldus de premier. Ook CD&V-vicepremier Kris Peeters noemt het een zaak van de N-VA om te besluiten of ze de regering verlaat. 'Men kan moeilijk in de regering blijven zitten als de andere partijen zo duidelijk het standpunt innemen dat de premier naar Marrakesh moet', zei Peeters in De Ochtend op Radio 1. 'Dat zou betekenen dat er mogelijks geen N-VA-ministers in de regering zitten. Dat is nu aan N-VA om te besluiten.' N-VA maakt nog steeds deel uit van de federale regering en is niet uit op een regeringscrisis. Dat zei N-VA-fractieleider Peter De Roover voor aanvang van de commissievergadering over het VN-migratiepact in de Kamer. De N-VA blijft wel gekant tegen het pact.De Kamercommissie Buitenlandse Zaken stemt wellicht woensdag een resolutie die de regering vraagt om het pact te steunen. Meerderheidspartijen, blijkbaar zonder N-VA, werken nog aan een amendement op die resolutie. N-VA blijft wel tegen het pact gekant en zal dan ook tegen een resolutie stemmen die zich achter de VN-tekst schaart. De Roover zegt dat een resolutie de regering niet bindt. Hij vindt het goed dat het debat in de Kamer gevoerd wordt en dat zo de standpunten van de verschillende partijen duidelijk worden. 'De publieke opinie kan niet genoeg geïnformeerd zijn', aldus De Roover. Als premier Charles Michel in de huidige omstandigheden naar Marrakesh trekt, is hij niet gedekt door de regering, zegt De Roover nog.Bij de woordvoerder van Charles Michel is vandaag te horen dat er voorlopig geen nieuwe vergadering van het kernkabinet georganiseerd wordt. 'Als N-VA straks tegen stemt, dan zal de premier daar niet meteen zijn conclusies uit trekken.'