Vooral voor voetgangers en fietsers is het winteruur gevaarlijk: onderzoek wijst uit dat er in de eerste weken na de uurwijziging niet alleen meer, maar ook ernstigere ongevallen met voetgangers en fietsers gebeuren tijdens de avondspits.

VAB adviseert dan ook dat kwetsbare weggebruikers zich extra zichtbaar maken in het verkeer met opvallende, kleurrijke kledij en fluovestjes. Maar ook de automobilisten hebben een belangrijke rol door aandacht te hebben voor de kwetsbare weggebruikers en te controleren of alle verlichting goed werkt én correct is afgesteld.

Bij 1 op de 12 auto's die bij het VAB-Diagnosecentrum gecontroleerd worden, zijn de koplampen verkeerd afgesteld. Dat kan het gevolg van een botsing zijn, maar evengoed geleidelijk aan gebeuren doordat de auto tijdens het rijden kleine schokken te verduren krijgt.

Defecte of verkeerd afgestelde verlichting komt zowel bij oudere als bij nieuwe wagens voor. Trouwens kunnen niet alleen zwakke weggebruikers last ondervinden van verkeerd afgestelde koplampen: ze kunnen ook voorliggers verblinden. Bovendien is een verkeerde afstelling van de koplampen één van de belangrijkste redenen om afgekeurd te worden op de autokeuring.

Vooral voor voetgangers en fietsers is het winteruur gevaarlijk: onderzoek wijst uit dat er in de eerste weken na de uurwijziging niet alleen meer, maar ook ernstigere ongevallen met voetgangers en fietsers gebeuren tijdens de avondspits. VAB adviseert dan ook dat kwetsbare weggebruikers zich extra zichtbaar maken in het verkeer met opvallende, kleurrijke kledij en fluovestjes. Maar ook de automobilisten hebben een belangrijke rol door aandacht te hebben voor de kwetsbare weggebruikers en te controleren of alle verlichting goed werkt én correct is afgesteld. Bij 1 op de 12 auto's die bij het VAB-Diagnosecentrum gecontroleerd worden, zijn de koplampen verkeerd afgesteld. Dat kan het gevolg van een botsing zijn, maar evengoed geleidelijk aan gebeuren doordat de auto tijdens het rijden kleine schokken te verduren krijgt.Defecte of verkeerd afgestelde verlichting komt zowel bij oudere als bij nieuwe wagens voor. Trouwens kunnen niet alleen zwakke weggebruikers last ondervinden van verkeerd afgestelde koplampen: ze kunnen ook voorliggers verblinden. Bovendien is een verkeerde afstelling van de koplampen één van de belangrijkste redenen om afgekeurd te worden op de autokeuring.