De partijen van de institutionele meerderheid woensdag in het Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming een akkoord bereikt over de hervorming van de koninklijke dotaties, die het systeem moderner en transparanter maakt.

Deze hervorming van de dotaties van de koninklijke familie is de belangrijkste sinds het ontstaan van de Belgische monarchie, stelt Elio Di Rupo in een mededeling.

Fabiola Maandag raakten reeds de krachtlijnen bekend, maar nu blijkt dat de nieuwe regeling vooral koningin Fabiola treft. De dotatie van de weduwe van koning Boudewijn werd begin dit jaar na de heisa rond haar stichting reeds teruggebracht tot hoogstens tweederde van de dotatie van de kroonprins. Die regeling blijft behouden, zo blijkt uit de mededeling van de premier.

Maar het uitvoeringscomité stemde er mee in dat dit bedrag na 10 jaar weduwschap wordt herleid tot de helft van de dotatie van de kroonprins. Bovendien wordt een deel van het bedrag - ter hoogte van het loon van de staatsraad of zo'n 90.000 euro - gefiscaliseerd, wat betekent dat er personenbelasting op verschuldigd is. De rest wordt beschouwd als vergoeding voor werkings- en andere onkosten.

Astrid en Laurent

Voor prinses Astrid en prins Laurent, die vandaag reeds een dotatie krijgen en deze bij wijze van overgangsmaatregel behouden, geldt ook de fiscalisering van dat deel van hun dotaties dat overeenstemt met het inkomen van een staatsraad.

Kroonprins Filip, die op een hogere dotatie mag rekenen, zal personenbelasting moeten betalen op dat deel van zijn dotatie dat tweemaal de vergoeding van een staatsraad bedraagt. (Belga/TE)

De partijen van de institutionele meerderheid woensdag in het Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming een akkoord bereikt over de hervorming van de koninklijke dotaties, die het systeem moderner en transparanter maakt. Deze hervorming van de dotaties van de koninklijke familie is de belangrijkste sinds het ontstaan van de Belgische monarchie, stelt Elio Di Rupo in een mededeling. Fabiola Maandag raakten reeds de krachtlijnen bekend, maar nu blijkt dat de nieuwe regeling vooral koningin Fabiola treft. De dotatie van de weduwe van koning Boudewijn werd begin dit jaar na de heisa rond haar stichting reeds teruggebracht tot hoogstens tweederde van de dotatie van de kroonprins. Die regeling blijft behouden, zo blijkt uit de mededeling van de premier. Maar het uitvoeringscomité stemde er mee in dat dit bedrag na 10 jaar weduwschap wordt herleid tot de helft van de dotatie van de kroonprins. Bovendien wordt een deel van het bedrag - ter hoogte van het loon van de staatsraad of zo'n 90.000 euro - gefiscaliseerd, wat betekent dat er personenbelasting op verschuldigd is. De rest wordt beschouwd als vergoeding voor werkings- en andere onkosten. Astrid en Laurent Voor prinses Astrid en prins Laurent, die vandaag reeds een dotatie krijgen en deze bij wijze van overgangsmaatregel behouden, geldt ook de fiscalisering van dat deel van hun dotaties dat overeenstemt met het inkomen van een staatsraad. Kroonprins Filip, die op een hogere dotatie mag rekenen, zal personenbelasting moeten betalen op dat deel van zijn dotatie dat tweemaal de vergoeding van een staatsraad bedraagt. (Belga/TE)