Het ontslag van senator Kim Geybels (N-VA) is geldig. Dat heeft het bureau van de Senaat donderdag bij consensus beslist.Daarmee is de weg vrij voor haar opvolger Piet De Bruyn om volgende week de eed af te leggen als senator.

Intussen vecht Geybels nog steeds haar ontslag aan. Woensdag dagvaardde ze de Senaat in kort geding. Ze diende ook een strafklacht in tegen de N-VA en eist een forse schadevergoeding.

Volgens Geybels werd ze eind augustus door de partijtop gedwongen om ontslag te nemen uit de Senaat na haar betrokkenheid bij een drugszaak in Thailand, maar later eiste ze haar zetel weer terug.

De vergadering van het bureau van de Senaat verliep donderdag onder het voorzitterschap van voormalig voorzitter Armand De Decker. Huidig voorzitter Danny Pieters (N-VA) is in het dossier immers betrokken partij.

'Formaliteiten ontslag onbetwistbaar'

De Decker zei na afloop dat het bureau van de Senaat meent dat het aan het parlement en niet aan het gerecht toekomt om knopen door te hakken over de 'samenstelling' van het parlement.

De ontslagbrief van Geybels was volgens hem duidelijk. 'De formaliteiten rond het ontslag zijn onbetwistbaar", aldus De Decker.

Het bureau oordeelde ook dat de advocaat van Geybels niet heeft
kunnen aantonen dat Geybels onder onweerstaanbare druk werd gezet om ontslag te nemen. Nog volgens de Senaat kan een senator niet op zijn of haar ontslag terugkomen. Volgens haar is dat niet in de kieswet voorzien, in de gemeentewet wel.

Geybels hangt intussen nog een uitzetting uit de N-VA boven het hoofd. De tucht- en verzoeningscommissie van de partij heeft dat op 27 september unaniem geadviseerd.

Het ontslag van senator Kim Geybels (N-VA) is geldig. Dat heeft het bureau van de Senaat donderdag bij consensus beslist.Daarmee is de weg vrij voor haar opvolger Piet De Bruyn om volgende week de eed af te leggen als senator. Intussen vecht Geybels nog steeds haar ontslag aan. Woensdag dagvaardde ze de Senaat in kort geding. Ze diende ook een strafklacht in tegen de N-VA en eist een forse schadevergoeding.Volgens Geybels werd ze eind augustus door de partijtop gedwongen om ontslag te nemen uit de Senaat na haar betrokkenheid bij een drugszaak in Thailand, maar later eiste ze haar zetel weer terug.De vergadering van het bureau van de Senaat verliep donderdag onder het voorzitterschap van voormalig voorzitter Armand De Decker. Huidig voorzitter Danny Pieters (N-VA) is in het dossier immers betrokken partij.'Formaliteiten ontslag onbetwistbaar' De Decker zei na afloop dat het bureau van de Senaat meent dat het aan het parlement en niet aan het gerecht toekomt om knopen door te hakken over de 'samenstelling' van het parlement. De ontslagbrief van Geybels was volgens hem duidelijk. 'De formaliteiten rond het ontslag zijn onbetwistbaar", aldus De Decker. Het bureau oordeelde ook dat de advocaat van Geybels niet heeft kunnen aantonen dat Geybels onder onweerstaanbare druk werd gezet om ontslag te nemen. Nog volgens de Senaat kan een senator niet op zijn of haar ontslag terugkomen. Volgens haar is dat niet in de kieswet voorzien, in de gemeentewet wel.Geybels hangt intussen nog een uitzetting uit de N-VA boven het hoofd. De tucht- en verzoeningscommissie van de partij heeft dat op 27 september unaniem geadviseerd.