Voor het eerst in zijn geschiedenis zal het Grondwettelijk Hof straks een Vlaams-nationalist onder zijn rechters tellen. Nu Marc Bossuyt met pensioen gaat, is het volgens het systeem D'hondt aan N-VA om een opvolger aan te duiden. "We denken na over wie we zouden kunnen benoemen", bevestigt de partij aan Belga.

Concreet zal de federale oppositiepartij voor eind november een kandidaat-rechter moeten voordragen, die de Senaat vervolgens met tweederdemeerderheid moet aanvaarden. Volgens De Standaard zal dat geen probleem zijn, aangezien de Franstalige partijen zich intussen met het idee verzoend hebben. Nochtans vonden ze het lange tijd niet evident Vlaams-nationalisten te laten aanduiden in het Hof, dat over de grondregelen van federaal België moet waken, aldus de krant.

Bovendien is het ook voor Vlaams-nationalisten geen evidentie een kandidaat voor te dragen voor "het hoogste Belgische bastion". Vlaams Belang verzaakte zelf aan dat recht, maar N-VA wil dus wel degelijk iemand benoemen.

Wie het wordt, ligt volgens partijwoordvoerder Joachim Pohlmann nog niet vast. De Standaard citeert de namen van Leuvens vicerector Danny Pieters, Matthias Storme, Hendrik Vuye, Riet Leysen en Hélène Casman, maar daarop geeft Pohlmann geen commentaar. (Belga/EE)

Voor het eerst in zijn geschiedenis zal het Grondwettelijk Hof straks een Vlaams-nationalist onder zijn rechters tellen. Nu Marc Bossuyt met pensioen gaat, is het volgens het systeem D'hondt aan N-VA om een opvolger aan te duiden. "We denken na over wie we zouden kunnen benoemen", bevestigt de partij aan Belga. Concreet zal de federale oppositiepartij voor eind november een kandidaat-rechter moeten voordragen, die de Senaat vervolgens met tweederdemeerderheid moet aanvaarden. Volgens De Standaard zal dat geen probleem zijn, aangezien de Franstalige partijen zich intussen met het idee verzoend hebben. Nochtans vonden ze het lange tijd niet evident Vlaams-nationalisten te laten aanduiden in het Hof, dat over de grondregelen van federaal België moet waken, aldus de krant. Bovendien is het ook voor Vlaams-nationalisten geen evidentie een kandidaat voor te dragen voor "het hoogste Belgische bastion". Vlaams Belang verzaakte zelf aan dat recht, maar N-VA wil dus wel degelijk iemand benoemen. Wie het wordt, ligt volgens partijwoordvoerder Joachim Pohlmann nog niet vast. De Standaard citeert de namen van Leuvens vicerector Danny Pieters, Matthias Storme, Hendrik Vuye, Riet Leysen en Hélène Casman, maar daarop geeft Pohlmann geen commentaar. (Belga/EE)