Langs Vlaamse kant blijft de N-VA volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke "incontournable". Hij meent ook dat formateur Elio Di Rupo (PS) het vertrouwen tussen de partijen, in eerste instantie met N-VA, zal moeten opbouwen.

Iedereen wil een regering met N-VA, zei de gewezen koninklijk bemiddelaar zondag in het Eénprogramma De zevende dag. Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) had zaterdag gezegd dat de Vlaamse partijen het maar zonder N-VA moeten doen als die partij niet in de regering zou willen.

Beke had wel indirect kritiek op N-VA-voorzitter De Wever. Die heeft in het verleden vaak gezegd dat een premier zijn partijprogramma opgeeft voor zijn functie. Beke: "Het premierschap is verguisd door platitudes die men errond verkocht geeft".

Kiezen

Beke vindt ook dat De Wever mag kiezen met welke Vlaamse partijen hij een regering wil vormen, op voorwaarde dat hij daarover een akkoord heeft met formateur Elio Di Rupo (PS). "Anders raak je geen stap vooruit."

Di Rupo kreeg van de koning de opdracht een regering te vormen en consulteert daarvoor de komende weken de negen partijen die tot nog toe betrokken waren bij de onderhandelingen. Bij N-VA zouden ze liever zien dat Di Rupo al sneller als een echte formateur een beperkt aantal partijen rond de tafel. De Vlaams-nationalisten zouden, aan Vlaamse kant, liever zonder SP.A en Groen! en enkel met CD&V en Open VLD verder gaan.

"Wie de verkiezingen wint, heeft een aantal rechten", zei Beke. "Maar er staan ook een verantwoordelijkheden tegenover, namelijk dat er een akkoord over moet zijn".

Vertrouwen

De CD&V-voorzitter meent ook dat Di Rupo het vertrouwen tussen de partijen, in eerste instantie met de N-VA, zal moeten opbouwen. "Elke partij zal een pijngrens moeten overstijgen". (Belga/KVDA)

Langs Vlaamse kant blijft de N-VA volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke "incontournable". Hij meent ook dat formateur Elio Di Rupo (PS) het vertrouwen tussen de partijen, in eerste instantie met N-VA, zal moeten opbouwen. Iedereen wil een regering met N-VA, zei de gewezen koninklijk bemiddelaar zondag in het Eénprogramma De zevende dag. Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) had zaterdag gezegd dat de Vlaamse partijen het maar zonder N-VA moeten doen als die partij niet in de regering zou willen. Beke had wel indirect kritiek op N-VA-voorzitter De Wever. Die heeft in het verleden vaak gezegd dat een premier zijn partijprogramma opgeeft voor zijn functie. Beke: "Het premierschap is verguisd door platitudes die men errond verkocht geeft".Kiezen Beke vindt ook dat De Wever mag kiezen met welke Vlaamse partijen hij een regering wil vormen, op voorwaarde dat hij daarover een akkoord heeft met formateur Elio Di Rupo (PS). "Anders raak je geen stap vooruit." Di Rupo kreeg van de koning de opdracht een regering te vormen en consulteert daarvoor de komende weken de negen partijen die tot nog toe betrokken waren bij de onderhandelingen. Bij N-VA zouden ze liever zien dat Di Rupo al sneller als een echte formateur een beperkt aantal partijen rond de tafel. De Vlaams-nationalisten zouden, aan Vlaamse kant, liever zonder SP.A en Groen! en enkel met CD&V en Open VLD verder gaan. "Wie de verkiezingen wint, heeft een aantal rechten", zei Beke. "Maar er staan ook een verantwoordelijkheden tegenover, namelijk dat er een akkoord over moet zijn". Vertrouwen De CD&V-voorzitter meent ook dat Di Rupo het vertrouwen tussen de partijen, in eerste instantie met de N-VA, zal moeten opbouwen. "Elke partij zal een pijngrens moeten overstijgen". (Belga/KVDA)