De volmachten voor de federale regering lopen tot 27 juni. Indien er geen verlenging komt, dan zou het volgens de PS logisch zijn dat premier Sophie Wilmès opnieuw het vertrouwen aan het parlement vraagt. Hoewel ze maar een minderheid aan zetels in de Kamer bezet, kreeg de regering op 19 maart het vertrouwen van het parlement in de strijd tegen de coronacrisis. Ondertussen werden de gesprekken met het oog op de vorming van een regering opgeschort. Hoewel er geen formele onderhandelingen lopen, zijn er wel contacten tussen partijvoorzitters, luidt het bij de PS.

Ook CD&V twijfelt aan verlenging volmachten

Ook voor CD&V is de verlenging van de volmachten geen zekerheid. 'Als in juni blijkt dat ze niet meer nodig zijn, moeten ze ook niet verlengd worden', zegt voorzitter Joachim Coens maandag.

Nu rijzen er ook bij de minderheidsregering (MR, Open Vld en CD&V) vragen over de verlenging van de bijzondere machten. 'De eerste drie maanden waren ze nodig, maar we zien dat er nu nog maar weinig nieuwe volmachtbesluiten genomen worden', zegt Coens daarover in De Standaard. Hij pleit ervoor alles op alles te zetten om tegen het nieuwe politieke jaar een volwaardige regering te hebben.

MR misnoegd over afwijzing verlenging volmachten

De MR betreurt de standpunten van verschillende partijen over de bijzondere machten en het vertrouwen in de federale regering. Volgens de Franstalige liberalen verloochenen ze daarmee eerdere afspraken.

'Het is betreurenswaardig dat sommigen hun engagementen vergeten en hun afspraken verloochenen. De volmachten moeten eind juni worden geëvalueerd. Juni valt dit jaar vroeger. Het vertrouwen werd dan weer gegeven tot aan de start van het nieuwe politieke jaar, dat ook al werd vervroegd', laakte MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez maandag op twitter.

DéFI vraagt akkoord rond volmachten te respecteren

Terwijl steeds meer partijen twijfelen aan de verlenging van de volmachten in de strijd tegen de coronacrisis, vraagt DéFI de afspraken over die bijzondere machten te respecteren. 'Een akkoord is een akkoord, en dat voorziet na drie maanden in een evaluatie. De gezondheidssituatie is nog steeds gespannen. Wie durft zweren dat we na midden juni geen dringende maatregel meer moeten nemen? Laten we geen chaos bovenop de chaos creëren', zegt partijvoorzitter François De Smet.

Steun kalft af

Halfweg maart kwamen tien partijen overeen de regering-Wilmès bijzondere machten te geven om snel maatregelen te nemen tijdens de coronacrisis. De volmachten gelden voor drie maanden en zijn eenmaal verlengbaar. In de praktijk gelden ze dus tot 27 juni. Enkel PVDA stemde tegen. Vlaams Belang onthield zich. Om ze te verlengen, moet de Kamer een nieuw wetsvoorstel goedkeuren. Ondertussen hebben verschillende partijen al laten weten dat ze die verlenging niet zullen steunen. N-VA had dat al eerder aangegeven, nu ook gevolgd door SP.A en de groenen. Daardoor komt de meerderheid voor die volmachten in het gedrang.

De volmachten voor de federale regering lopen tot 27 juni. Indien er geen verlenging komt, dan zou het volgens de PS logisch zijn dat premier Sophie Wilmès opnieuw het vertrouwen aan het parlement vraagt. Hoewel ze maar een minderheid aan zetels in de Kamer bezet, kreeg de regering op 19 maart het vertrouwen van het parlement in de strijd tegen de coronacrisis. Ondertussen werden de gesprekken met het oog op de vorming van een regering opgeschort. Hoewel er geen formele onderhandelingen lopen, zijn er wel contacten tussen partijvoorzitters, luidt het bij de PS.Ook CD&V twijfelt aan verlenging volmachten Ook voor CD&V is de verlenging van de volmachten geen zekerheid. 'Als in juni blijkt dat ze niet meer nodig zijn, moeten ze ook niet verlengd worden', zegt voorzitter Joachim Coens maandag.Nu rijzen er ook bij de minderheidsregering (MR, Open Vld en CD&V) vragen over de verlenging van de bijzondere machten. 'De eerste drie maanden waren ze nodig, maar we zien dat er nu nog maar weinig nieuwe volmachtbesluiten genomen worden', zegt Coens daarover in De Standaard. Hij pleit ervoor alles op alles te zetten om tegen het nieuwe politieke jaar een volwaardige regering te hebben. MR misnoegd over afwijzing verlenging volmachten De MR betreurt de standpunten van verschillende partijen over de bijzondere machten en het vertrouwen in de federale regering. Volgens de Franstalige liberalen verloochenen ze daarmee eerdere afspraken.'Het is betreurenswaardig dat sommigen hun engagementen vergeten en hun afspraken verloochenen. De volmachten moeten eind juni worden geëvalueerd. Juni valt dit jaar vroeger. Het vertrouwen werd dan weer gegeven tot aan de start van het nieuwe politieke jaar, dat ook al werd vervroegd', laakte MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez maandag op twitter.DéFI vraagt akkoord rond volmachten te respecterenTerwijl steeds meer partijen twijfelen aan de verlenging van de volmachten in de strijd tegen de coronacrisis, vraagt DéFI de afspraken over die bijzondere machten te respecteren. 'Een akkoord is een akkoord, en dat voorziet na drie maanden in een evaluatie. De gezondheidssituatie is nog steeds gespannen. Wie durft zweren dat we na midden juni geen dringende maatregel meer moeten nemen? Laten we geen chaos bovenop de chaos creëren', zegt partijvoorzitter François De Smet.Steun kalft afHalfweg maart kwamen tien partijen overeen de regering-Wilmès bijzondere machten te geven om snel maatregelen te nemen tijdens de coronacrisis. De volmachten gelden voor drie maanden en zijn eenmaal verlengbaar. In de praktijk gelden ze dus tot 27 juni. Enkel PVDA stemde tegen. Vlaams Belang onthield zich. Om ze te verlengen, moet de Kamer een nieuw wetsvoorstel goedkeuren. Ondertussen hebben verschillende partijen al laten weten dat ze die verlenging niet zullen steunen. N-VA had dat al eerder aangegeven, nu ook gevolgd door SP.A en de groenen. Daardoor komt de meerderheid voor die volmachten in het gedrang.