Ter vergelijking: deze week werden er 78.422 coronavaccins gezet in Vlaanderen.

Vooral in de ziekenhuizen gaat het om een forse inhaaloperatie. Tot 75.860 vaccins zullen er worden verdeeld onder het personeel, tegen slechts 28.088 deze week. Het betreft vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca.

Voor het eerst zullen ook 65-plussers uit assistentiewoningen (serviceflats) aan de beurt komen. Concreet zijn er volgende week voor hen 15.318 spuitjes gepland, met het Pfizer-vaccin. 'Dat is een belangrijke groep, want vaak gaat het om 80-plussers, die kwetsbaar zijn voor corona', zei Dirk Dewolf, topman van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De vaccins in de assistentiewoningen kunnen worden toegediend door het eigen zorgteam, en vanaf midden volgende maand door een mobiel team dat uitgestuurd wordt vanuit de vaccinatiecentra.

Vaccinatiecentra

Voor die vaccinatiecentra, waar personeel uit de eerstelijnszorg een vaccin van AstraZeneca kan krijgen, blijft het aantal leveringen beperkt tot 21.500 stuks in de week van 1 maart. Deze week waren er dat 16.200. Dewolf liet wel al verstaan dat er in de week van 8 maart 39.100 AstraZeneca-vaccins zullen worden verdeeld, en 12.564 Pfizervaccins. Die laatste zijn bestemd voor personeel uit de eerstelijnszorg dat ouder is dan 55 jaar.

De sector voor personen met een handicap zal volgende week iets minder bedeeld zijn dan deze week: 13.758 vaccins versus 23.184. Tegen het einde van de maand zou de campagne daar achter de rug moeten zijn, aldus Dewolf.

In de woonzorgcentra is de vaccinatiecampagne nu al bijna afgerond. Ruim 98,85 procent van de vaccins zijn geleverd, volgende week zullen er nog zo'n 3.053 Pfizer-vaccins worden toegediend. De effecten zijn duidelijk zichtbaar want het aantal corona-uitbraken is er al sterk afgenomen. 'De evolutie is consistent en goed', vatte Dewolf samen.

Eerder vrijdag werd op basis van een overzicht van nieuwsagentschap Bloomberg bekend dat België 'stagneert' inzake vaccinatie. Het bericht uit Vlaanderen volgde enkele uren later.

Ter vergelijking: deze week werden er 78.422 coronavaccins gezet in Vlaanderen.Vooral in de ziekenhuizen gaat het om een forse inhaaloperatie. Tot 75.860 vaccins zullen er worden verdeeld onder het personeel, tegen slechts 28.088 deze week. Het betreft vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Voor het eerst zullen ook 65-plussers uit assistentiewoningen (serviceflats) aan de beurt komen. Concreet zijn er volgende week voor hen 15.318 spuitjes gepland, met het Pfizer-vaccin. 'Dat is een belangrijke groep, want vaak gaat het om 80-plussers, die kwetsbaar zijn voor corona', zei Dirk Dewolf, topman van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De vaccins in de assistentiewoningen kunnen worden toegediend door het eigen zorgteam, en vanaf midden volgende maand door een mobiel team dat uitgestuurd wordt vanuit de vaccinatiecentra. Voor die vaccinatiecentra, waar personeel uit de eerstelijnszorg een vaccin van AstraZeneca kan krijgen, blijft het aantal leveringen beperkt tot 21.500 stuks in de week van 1 maart. Deze week waren er dat 16.200. Dewolf liet wel al verstaan dat er in de week van 8 maart 39.100 AstraZeneca-vaccins zullen worden verdeeld, en 12.564 Pfizervaccins. Die laatste zijn bestemd voor personeel uit de eerstelijnszorg dat ouder is dan 55 jaar. De sector voor personen met een handicap zal volgende week iets minder bedeeld zijn dan deze week: 13.758 vaccins versus 23.184. Tegen het einde van de maand zou de campagne daar achter de rug moeten zijn, aldus Dewolf. In de woonzorgcentra is de vaccinatiecampagne nu al bijna afgerond. Ruim 98,85 procent van de vaccins zijn geleverd, volgende week zullen er nog zo'n 3.053 Pfizer-vaccins worden toegediend. De effecten zijn duidelijk zichtbaar want het aantal corona-uitbraken is er al sterk afgenomen. 'De evolutie is consistent en goed', vatte Dewolf samen. Eerder vrijdag werd op basis van een overzicht van nieuwsagentschap Bloomberg bekend dat België 'stagneert' inzake vaccinatie. Het bericht uit Vlaanderen volgde enkele uren later.