De nieuwe financieringswet dreigt volgens Voka haar doel te missen. Wat er momenteel doorsijpelt over het nieuwe 'uiterst complexe voorstel' van Johan Vande Lanotte (SP.A) noemt de Vlaamse werkgeversorganisatie onrustwekkend.

In een mededeling zegt Voka woensdag dat 'wat nu' voorligt geen stap vooruit lijkt in de responsabilisering. Volgens de organisatie houdt het de fiscale beleidsruimte van de gewesten beperkt, 'met zelfs het
risico van een sluipende belastingverhoging', aldus voorzitter Luc De Bruyckere.

Hij doelt onder meer op de voorgestelde techniek om de extra fiscale opbrengsten van de gewesten af te romen ten voordele van de federale overheid. Woensdag raakte evenwel bekend dat Vande Lanotte nog een aantal wijzigingen terzake heeft voorgesteld.

Voor Voka moeten alle overheden in het land geresponsabiliseerd
worden. 'Maar wanneer de deelstaten blijvend fiscale opbrengsten
ontnomen worden om de federale overheid bijkomend te financieren, is het zeer de vraag of de federale overheid zelf wel geresponsabiliseerd
wordt', zo luidt het in de mededeling.

Volgens Voka worden nieuwe besparingen op de begroting best wel evenwichtig verdeeld worden tussen de federale overheid en de gewesten. 'Dit betekent dat de deelstaten in lijn met hun uitgebreide bevoegdheden ook een bijkomend deel van de inspanning moeten doen'.

De nieuwe financieringswet dreigt volgens Voka haar doel te missen. Wat er momenteel doorsijpelt over het nieuwe 'uiterst complexe voorstel' van Johan Vande Lanotte (SP.A) noemt de Vlaamse werkgeversorganisatie onrustwekkend.In een mededeling zegt Voka woensdag dat 'wat nu' voorligt geen stap vooruit lijkt in de responsabilisering. Volgens de organisatie houdt het de fiscale beleidsruimte van de gewesten beperkt, 'met zelfs het risico van een sluipende belastingverhoging', aldus voorzitter Luc De Bruyckere. Hij doelt onder meer op de voorgestelde techniek om de extra fiscale opbrengsten van de gewesten af te romen ten voordele van de federale overheid. Woensdag raakte evenwel bekend dat Vande Lanotte nog een aantal wijzigingen terzake heeft voorgesteld.Voor Voka moeten alle overheden in het land geresponsabiliseerd worden. 'Maar wanneer de deelstaten blijvend fiscale opbrengsten ontnomen worden om de federale overheid bijkomend te financieren, is het zeer de vraag of de federale overheid zelf wel geresponsabiliseerd wordt', zo luidt het in de mededeling.Volgens Voka worden nieuwe besparingen op de begroting best wel evenwichtig verdeeld worden tussen de federale overheid en de gewesten. 'Dit betekent dat de deelstaten in lijn met hun uitgebreide bevoegdheden ook een bijkomend deel van de inspanning moeten doen'.