"Meeuwen horen bij de kust," argumenteert directeur Jan Rodts. "We roepen op tot verdraagzaamheid en willen preventieve maatregelen in plaats van symptoombestrijding."

Moedige meeuwen

Meeuwen zijn door Europese en Vlaamse wetgeving beschermd en mogen niet gedood of verstoord worden. Daarom stelden kustburgemeesters onlangs enkele creatieve ideeën voor om de overlast aan te pakken zoals voederbakken op zee of opgezette vossen op de daken. Een ander voorstel was om de beschermde status van de meeuw op te heffen. Maar dat is geen oplossing, zegt Vogelbescherming Vlaanderen. "Wanneer uit de populatie enkele dieren weggenomen worden zonder dat het voedselaanbod verminderd, worden de vrijgekomen plaatsen onmiddellijk ingenomen."

Voedselaanbod moet dalen

Volgens Vogelbescherming Vlaanderen ligt de oplossing van het 'meeuwenprobleem' erin preventieve maatregelen te nemen. Ze stellen een driesporenbeleid voor.

Zo moet allereerst het onnatuurlijke voedselaanbod weggewerkt worden. "De strandgangers en inwoners van de kustgemeenten moeten hun afval bewaren in heel stevige plastic zakken, metalen emmers of PVC-containers. Daar is het onbereikbaar voor de meeuwen", aldus Rodts.

Ook het niet voederen van meeuwen en een oplossing voor het dumpen van visafval op zee, kunnen helpen.

De vereniging stelt verder voor om meeuwen als broedvogel weg te houden op plaatsen met mogelijk lokale overlast en tegelijk het broeden toelaten en faciliteren op plaatsen waar geen overlast bestaat.

Economie en ecologie hand in hand

Vogelbescherming Vlaanderen stelt voor om groendaken te installeren in en rond het havengebied. "Enkele havensteden uit het buitenland deden het ons al voor, en met succes", beweert Rodts. (SVL)

"Meeuwen horen bij de kust," argumenteert directeur Jan Rodts. "We roepen op tot verdraagzaamheid en willen preventieve maatregelen in plaats van symptoombestrijding." Moedige meeuwen Meeuwen zijn door Europese en Vlaamse wetgeving beschermd en mogen niet gedood of verstoord worden. Daarom stelden kustburgemeesters onlangs enkele creatieve ideeën voor om de overlast aan te pakken zoals voederbakken op zee of opgezette vossen op de daken. Een ander voorstel was om de beschermde status van de meeuw op te heffen. Maar dat is geen oplossing, zegt Vogelbescherming Vlaanderen. "Wanneer uit de populatie enkele dieren weggenomen worden zonder dat het voedselaanbod verminderd, worden de vrijgekomen plaatsen onmiddellijk ingenomen." Voedselaanbod moet dalen Volgens Vogelbescherming Vlaanderen ligt de oplossing van het 'meeuwenprobleem' erin preventieve maatregelen te nemen. Ze stellen een driesporenbeleid voor. Zo moet allereerst het onnatuurlijke voedselaanbod weggewerkt worden. "De strandgangers en inwoners van de kustgemeenten moeten hun afval bewaren in heel stevige plastic zakken, metalen emmers of PVC-containers. Daar is het onbereikbaar voor de meeuwen", aldus Rodts. Ook het niet voederen van meeuwen en een oplossing voor het dumpen van visafval op zee, kunnen helpen. De vereniging stelt verder voor om meeuwen als broedvogel weg te houden op plaatsen met mogelijk lokale overlast en tegelijk het broeden toelaten en faciliteren op plaatsen waar geen overlast bestaat. Economie en ecologie hand in hand Vogelbescherming Vlaanderen stelt voor om groendaken te installeren in en rond het havengebied. "Enkele havensteden uit het buitenland deden het ons al voor, en met succes", beweert Rodts. (SVL)