De politie in ons land beboet maandelijks hoogstens drie voetgangers omdat ze door het rode licht wandelen. Dat staat in Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Wie betrapt wordt op het negeren van het rode licht krijgt in principe een boete van 55 euro. Maar gemiddeld worden er per jaar slechts 32 dergelijke boetes uitgeschreven, zo wijzen cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uit.

Nochtans bleek onlangs uit een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) dat een op de vijf voetgangers zonder blozen het rode licht durft te negeren.

Fietsers meer beboet

'Veel agenten houden het bij een waarschuwing, omdat het geven van een boete hiervoor zo goed als altijd tot hoogoplopende discussies leidt', zegt Jean-Marie Brabant, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie.

Fietsers hebben iets meer kans om beboet te worden: gemiddeld worden er jaarlijks zo'n 1.600 fietsers op de bon geslingerd. (Belga/AVE)

De politie in ons land beboet maandelijks hoogstens drie voetgangers omdat ze door het rode licht wandelen. Dat staat in Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.Wie betrapt wordt op het negeren van het rode licht krijgt in principe een boete van 55 euro. Maar gemiddeld worden er per jaar slechts 32 dergelijke boetes uitgeschreven, zo wijzen cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uit. Nochtans bleek onlangs uit een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) dat een op de vijf voetgangers zonder blozen het rode licht durft te negeren.'Veel agenten houden het bij een waarschuwing, omdat het geven van een boete hiervoor zo goed als altijd tot hoogoplopende discussies leidt', zegt Jean-Marie Brabant, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie.Fietsers hebben iets meer kans om beboet te worden: gemiddeld worden er jaarlijks zo'n 1.600 fietsers op de bon geslingerd. (Belga/AVE)