Voetballers moeten verkeerskennis van de Vlaming opkrikken

17/10/16 om 09:34 - Bijgewerkt om 09:33

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde lanceert een onlineverkeersquiz samen met de Pro League en de Vlaamse overheid. In De Grote Verkeerscup kunnen voetbalsupporters het tegen elkaar opnemen en clubgerelateerde prijzen winnen.

Voetballers moeten verkeerskennis van de Vlaming opkrikken

Grote Verkeerscup © degroteverkeerscup.be

De Grote Verkeerscup is een spin-off van De Grote Verkeersquiz. Beide campagnes vinden plaats tussen 17 oktober en 30 november. Bij de Verkeerscup kiest de speler kiest eerst zijn favoriete voetbalclub uit Eerste klasse A of B en krijgt die vervolgens 20 meerkeuzevragen voorgeschoteld over verkeer en mobiliteit. Elke vraag moet binnen de 40 seconden beantwoord worden.

Wie 14 of meer antwoorden juist heeft, maakt kans op een prijs van de club waarvoor gespeeld werd. In de prijzenpot zitten onder meer voetbaltickets, clubgadgets en originele fluohesjes met het embleem van de club. De initiatiefnemers noemen het 'een leuke manier dus om je verkeerskennis op te frissen of wat bij te leren over de nieuwe wetgeving over bijvoorbeeld elektrische fietsen.'

Om het spel te promoten, hebben de 24 voetbalclubs uit 1A en 1B een speler afgevaardigd om mee te spelen in promofilmpjes.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) ziet het verband tussen verkeer en voetbal. 'Je moet de regels goed kennen', klinkt het. 'Ik wil de Vlamingen levenslang laten leren over verkeer. Dat is belangrijk als we een einde willen maken aan de schande van de 400 verkeersdoden op 1 jaar tijd', zegt Weyts. 'In meer dan 90 procent van de ongevallen speelt ons eigen gedrag een rol. Meer risicobewustzijn is geen overbodige luxe.'

Meespelen kan tot 30 november op www.degroteverkeersquiz.be. Deelnemen aan De Grote Verkeerscup kan van 17 oktober tot en met 30 november via www.degroteverkeerscup.be. (BELGA/JVL)

Onze partners