In België moeten zowat 150.000 mensen een beroep doen op voedselhulp. Dat blijkt uit een onderzoek van de 'Fédération des Centres de Service Social' (FCSS) dat woensdag werd voorgesteld.

Het FCSS, dat in het Brussels gewest onderzoek doet naar de situatie inzake voedselhulp, wijst erop dat 150.000 mensen vergelijkbaar is met de totale bevolking van de stad Brussel.

Volgens cijfers van de Voedselbank is het aantal hulpbehoevenden de afgelopen 10 jaar gestegen met 35 procent. In vergelijking met 1991 zou er een stijging zijn met 132 procent.

Alleen al in het Brussels gewest zijn er ongeveer negentig sociale
restaurants, sociale kruideniers of organisaties die pakketten uitdelen.

Volgens de onderzoekers Hugues-Olivier Hubert en Céline Nieuwenhuis moeten steuntrekkers hun toevlucht nemen tot voedselhulp. Het leefloon (711,56 euro voor een alleenstaande) ligt immers onder de armoedegrens van 860 euro per persoon.

Voedselhulp voor werkende mensen

Een nieuwe tendens sinds een vijftal jaar is het groeiend aantal arme mensen dat werk heeft en voedselhulp krijgt omdat ze op het einde van de maand de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.

Concreet vragen de auteurs van de studie onder meer een verhoging van de laagste lonen en basisuitkeringen. Daarnaast willen ze een formelere samenwerking tussen het Brussels OCMW en de organisaties die zich inzetten voor de armen.

Zo gebeurt het momenteel meer dan eens dat het OCMW mensen naar hen doorstuurt, maar niet instaat voor een finaniële tussenkomst.

In België moeten zowat 150.000 mensen een beroep doen op voedselhulp. Dat blijkt uit een onderzoek van de 'Fédération des Centres de Service Social' (FCSS) dat woensdag werd voorgesteld.Het FCSS, dat in het Brussels gewest onderzoek doet naar de situatie inzake voedselhulp, wijst erop dat 150.000 mensen vergelijkbaar is met de totale bevolking van de stad Brussel.Volgens cijfers van de Voedselbank is het aantal hulpbehoevenden de afgelopen 10 jaar gestegen met 35 procent. In vergelijking met 1991 zou er een stijging zijn met 132 procent.Alleen al in het Brussels gewest zijn er ongeveer negentig socialerestaurants, sociale kruideniers of organisaties die pakketten uitdelen.Volgens de onderzoekers Hugues-Olivier Hubert en Céline Nieuwenhuis moeten steuntrekkers hun toevlucht nemen tot voedselhulp. Het leefloon (711,56 euro voor een alleenstaande) ligt immers onder de armoedegrens van 860 euro per persoon.Voedselhulp voor werkende mensenEen nieuwe tendens sinds een vijftal jaar is het groeiend aantal arme mensen dat werk heeft en voedselhulp krijgt omdat ze op het einde van de maand de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.Concreet vragen de auteurs van de studie onder meer een verhoging van de laagste lonen en basisuitkeringen. Daarnaast willen ze een formelere samenwerking tussen het Brussels OCMW en de organisaties die zich inzetten voor de armen.Zo gebeurt het momenteel meer dan eens dat het OCMW mensen naar hen doorstuurt, maar niet instaat voor een finaniële tussenkomst.