Voedingssector verrast door dreigement PS-minister om namen bedrijven openbaar te maken
Fevia, de federatie van de voedingssector, is ‘verrast’ over de communicatie van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Die dreigde ermee de namen van bedrijven openbaar te maken die hun prijzen niet willen laten zakken ondanks gedaalde kosten. Ook Unizo reageert verbaasd.
De sector betreurt dat ze ‘onder druk wordt gezet’ en wijst op de verschillende context in België en Frankrijk. In Frankrijk is een prijsblokkering aangekondigd. Daar is in België geen politieke meerderheid voor en Fevia wil het ook niet.
Volgens communicatiedirecteur Nicholas Courant heeft de Franse regering de sector geholpen toen de energiecrisis het hardst toesloeg. ‘In België was dat niet het geval. Gedurende meer dan een jaar hebben wij een substantiële kostenverhoging ondergaan (…) En we zijn nog niet uit die crisis. Bepaalde kosten konden niet doorgerekend worden in de prijs door contracten met de supermarkten, die vaak weigerden te heronderhandelen. Bedrijven hebben met verlies moeten verkopen’, zegt hij.
Fevia pikt het niet dat de minister meedeelde dat hij de sector heeft gevraagd het ketenoverleg op te starten, ‘terwijl wij de initiatiefnemers zijn’.
Het ketenoverleg brengt de spelers uit de hele voedingsketen bij elkaar op vrijwillige basis. ‘Het is onmogelijk een verlaging van de prijzen te laten dragen door maar één schakel uit de keten’, aldus Courant. Het ketenoverleg zou tegen half juli plaatsvinden.
Btw-verhoging
Over het dreigement om een lijst van grote bedrijven te publiceren die weigeren hun prijzen te laten dalen, zegt de sectorfederatie dat dit ‘niet constructief’ is. ‘Maar hoe denkt hij dat te realiseren? Waar zal hij de gegevens vinden van alle bedrijven in de voedingsketen?’
Fevia wijst erop dat ook de overheid een rol te spelen heeft om de prijzen voor de consument te milderen, met name via de belastingen. Een btw-verhoging vindt de sector geen goed idee.
Ook ondernemersorganisatie Unizo is verbaasd over de oproep van Dermagne. ‘Dergelijk signaal hebben we bij de minister gemist toen de grondstof- en energieprijzen enorm stegen’, zegt topman Danny Van Assche.
Volgens Unizo hebben kmo’s het al moeilijk om de stijgende kosten door te rekenen. ‘Unizo zal er binnen het ketenoverleg mee over waken dat de prijsverlagingen niet vooral ten laste vallen van de kmo’s, die het minste marktmacht hebben. Terugkeren naar het prijsniveau van voor de energiecrisis is sowieso niet mogelijk.’