VN veroordelen geweld in Myanmar: ‘Bloedigste dag sinds militaire staatsgreep’

Protesten in Myanmar tegen de de militaire junta

De Verenigde Naties hebben het zaterdag over de “bloedigste dag” in Myanmar sinds de militaire staatsgreep van 1 februari. “Het geweld is volkomen onaanvaardbaar en moet onmiddellijk ophouden”, luidt het in een mededeling van de VN in het Zuidoost-Aziatische land.

Terwijl het leger zaterdag de Dag van de Strijdkrachten met militaire defilés en toespraken vierde, vielen er enorm veel doden bij protesten over het hele land. Het nieuwsportaal Myanmar Now had het op basis van de cijfers uit veertig steden over meer dan 90 dodelijke slachtoffers. De krant Irrawaddy sprak dan weer van 59 doden, onder wie drie kinderen van 7, 10 en 13 jaar.

Het leger had gehoopt op een protestvrije feestdag. Vrijdagavond werden burgers op de staatstelevisie nog gewaarschuwd dat ze moesten leren uit de dood van anderen en dat “je het risico loopt om in je hoofd en rug geschoten te worden”.

Toch kwam het zaterdag opnieuw tot massale protesten in onder meer Rangoon – de grootste stad van Myanmar -, Mandalay en Pegu. Volgens lokale media vuurden militairen en agenten met scherp op ongewapende manifestanten.

Sinds de militaire staatsgreep in Myanmar, waarbij de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi opzij werd geschoven, zijn volgens een telling van de organisatie AAPP, die gevangenen bijstaat, al minstens 328 mensen gedood bij protesten. Daarnaast zouden bijna 3.070 actievoerders zijn opgepakt.

Ondanks de zware balans blijft het protest sinds de militaire putsch onafgebroken aanhouden. De manifestanten vragen een terugkeer naar de macht van Aung San Suu Kyi, die momenteel onder huisarrest staat omdat ze door de militaire junta wordt beschuldigd van verscheidene misdaden, waaronder verkiezingsfraude. Bewijzen zijn er nog niet aangeleverd.

Russische toenadering

In een toespraak in de hoofdstad Naypyidaw herhaalde Min Aung Hlaing, de opperbevelhebber van het Myanmarese leger, zaterdag zijn belofte om nieuwe verkiezingen te organiseren. Hij hamerde ook opnieuw op de beschuldigingen aan het adres van Aung San Suu Kyi. Volgens het Russische persbureau TASS woonde de Russische viceminister van Defensie, Alexander Fomin, het defilé in Naypyidaw overigens bij.

Rusland en Myanmar willen namelijk hun betrekkingen versterken, luidt het. De Russische toenadering staat in schril contrast met de sancties die onder meer de Verenigde Staten, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben opgelegd tegen Myanmar na de staatsgreep.

Partner Content