Ongeveer vierhonderd inwoners van de Syrische stad Madaya zijn er zeer ernstig aan toe en moeten zo snel mogelijk geëvacueerd worden. "Deze mensen zijn bijna dood en hebben dringend medische hulp nodig", aldus het hoofd van de humanitaire operaties van de VN Stephan O'Brien na een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad.

Maandag zijn 44 vrachtwagens met voedsel en medicijnen aangekomen in Madaya, aldus het Syrische Rode Kruis. Het was van oktober geleden dat de door rebellen beheerste en door regeringstroepen belegerde stad nog een hulpkonvooi kon verwelkomen. Sinds 1 december zijn in de stad al 28 mensen gestorven van de honger, aldus Artsen Zonder Grenzen.

Levensgevaar

Volgens de Verenigde Naties wonen 400.000 in totaal mensen in de steden die door het leger of de rebellen worden bezet. Hulpverleners hebben in Madaya een inventaris opgemaakt van de stad zelf en van de toestand van de inwoners.

"Vierhonderd mensen moeten meteen geëvacueerd worden", aangezien "ze in levensgevaar verkeren", door ondervoeding of "andere medische problemen", zegt O'Brien. De VN hoopt dat die evacuatie dinsdag al kan gebeuren. Voorts wenst de VN dat dit hulpkonvooi zal leiden tot een onbelemmerde en blijvende toegang tot de mensen in nood in Syrië. (Belga/AVE)

Ongeveer vierhonderd inwoners van de Syrische stad Madaya zijn er zeer ernstig aan toe en moeten zo snel mogelijk geëvacueerd worden. "Deze mensen zijn bijna dood en hebben dringend medische hulp nodig", aldus het hoofd van de humanitaire operaties van de VN Stephan O'Brien na een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad.Maandag zijn 44 vrachtwagens met voedsel en medicijnen aangekomen in Madaya, aldus het Syrische Rode Kruis. Het was van oktober geleden dat de door rebellen beheerste en door regeringstroepen belegerde stad nog een hulpkonvooi kon verwelkomen. Sinds 1 december zijn in de stad al 28 mensen gestorven van de honger, aldus Artsen Zonder Grenzen. Volgens de Verenigde Naties wonen 400.000 in totaal mensen in de steden die door het leger of de rebellen worden bezet. Hulpverleners hebben in Madaya een inventaris opgemaakt van de stad zelf en van de toestand van de inwoners. "Vierhonderd mensen moeten meteen geëvacueerd worden", aangezien "ze in levensgevaar verkeren", door ondervoeding of "andere medische problemen", zegt O'Brien. De VN hoopt dat die evacuatie dinsdag al kan gebeuren. Voorts wenst de VN dat dit hulpkonvooi zal leiden tot een onbelemmerde en blijvende toegang tot de mensen in nood in Syrië. (Belga/AVE)