‘Vluchtelingeneconomie’: Heel wat bedrijven varen wel bij opvang asielzoekers

Theo Francken bezoekt opvangcentrum asielzoekers in Namen © BELGA

De vele vluchtelingen die jongste maanden zijn aangekomen in ons land zorgen voor extra jobs.

In België vangen we op dit moment ongeveer 25.000 asielzoekers op. Ze verblijven in tientallen opvangcentra verspreid over het hele land. Bovendien komen er nog centra bij. Zo zorgen deze vluchtelingen voor extra jobs.

Er zijn diensten zoals Fedasil of het Rode Kruis, die extra personeel hebben moeten aanwerven. Daarnaast er zijn ook nog heel wat bedrijven, die wel varen bij de opvang van asielzoekers. Ze maken een grotere omzet en vaak ook meer winst, zo getuigen verschillende betrokkenen in onderstaande reportage.

Maar niet al die opvangcentra zijn even goed uitgerust. Afgelopen weekend waarschuwde Vluchtelingenwerk Vlaanderen in de krant De Morgen dat asielzoekers soms in mensonwaardige omstandigheden terechtkomen. ‘Wij vangen signalen op dat men wordt opgevangen in uitgeleefde kazernes, met daken die lekken, en in tenten waarvan we ons afvragen of ze de mensen genoeg beschermen tegen de winter die er straks aankomt’, aldus directeur Els Keytsman.

Aangevreten door betonrot

Ook burgemeester van Zwijndrecht André Van de Vyver (Groen) maakt zich zorgen. Zijn gemeente zal weldra 2.500 extra personen opvangen. ‘De vluchtelingen komen hier terecht in Fort Sint-Marie, een oude en bouwvallige zeemachtkazerne die is aangevreten door betonrot. Toch keurde Fedasil het goed.’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) benadrukt dat het niet eenvoudig is om geschikte plaatsen te vinden. Hij vertrouwt op Fedasil. ‘Vaak is het allemaal heel basic, maar het is dat of op straat leven.’ Francken belooft wel de situatie in Zwijndrecht te onderzoeken.

Partner Content