In de Kamercommissie voor de Hervorming van de Instellingen is een wetsvoorstel goedgekeurd dat het stemrecht van Belgen in het buitenland bij verkiezingen van het federale parlement vereenvoudigt. Het legt de criteria vast voor de gemeente waar ze zich als kiezer mogen inschrijven.

Het wetsvoorstel vloeit voort uit een van de afspraken in het luik 'politieke vernieuwing' van het akkoord over de nieuwe staatshervorming. Maar het trekt de regels van het stemrecht voor Belgen in het buitenland niet door naar de regionale verkiezingen.

Gemiste kans
Het gevolg is dat Vlamingen die in het buitenland verblijven geen stemrecht hebben bij de verkiezingen van het Vlaams Parlement en zo bijvoorbeeld geen democratisch oordeel kunnen vellen over het Vlaamse beleid voor het Nederlandstalig onderwijs in het buitenland. De stichting Vlamingen in de Wereld vindt dat een gemiste kans. Zij ijvert al lang voor regionaal stemrecht voor landgenoten in het buitenland.

'Deze ondermijning van het gelijkheidsbeginsel zal extra zichtbaar worden wanneer in 2014 de federale en regionale verkiezingen samenvallen. Dat is pijnlijk, verwarrend en ondemocratisch, zeker op een moment dat door de nieuwe staatshervorming nog meer bevoegdheden naar de gewesten en gemeenschappen worden overgedragen', zegt voorzitter Walter Thiebaut van Vlamingen in de Wereld.

In december 2011 kaartte de stichting tijdens een forum over De Vergeten Vlaamse Provincie het regionale stemrecht voor Vlamingen in het buitenland andermaal aan. Vlaams Parlementsleden van SP.A, Groen, CD&V en N-VA spraken toen hun steun uit. Maar een amendement van de N-VA om die steun concreet te maken, is in de Kamercommissie verworpen door de acht partijen die de schouders onder de nieuwe staatshervorming zetten. (PM)

In de Kamercommissie voor de Hervorming van de Instellingen is een wetsvoorstel goedgekeurd dat het stemrecht van Belgen in het buitenland bij verkiezingen van het federale parlement vereenvoudigt. Het legt de criteria vast voor de gemeente waar ze zich als kiezer mogen inschrijven. Het wetsvoorstel vloeit voort uit een van de afspraken in het luik 'politieke vernieuwing' van het akkoord over de nieuwe staatshervorming. Maar het trekt de regels van het stemrecht voor Belgen in het buitenland niet door naar de regionale verkiezingen.Gemiste kans Het gevolg is dat Vlamingen die in het buitenland verblijven geen stemrecht hebben bij de verkiezingen van het Vlaams Parlement en zo bijvoorbeeld geen democratisch oordeel kunnen vellen over het Vlaamse beleid voor het Nederlandstalig onderwijs in het buitenland. De stichting Vlamingen in de Wereld vindt dat een gemiste kans. Zij ijvert al lang voor regionaal stemrecht voor landgenoten in het buitenland. 'Deze ondermijning van het gelijkheidsbeginsel zal extra zichtbaar worden wanneer in 2014 de federale en regionale verkiezingen samenvallen. Dat is pijnlijk, verwarrend en ondemocratisch, zeker op een moment dat door de nieuwe staatshervorming nog meer bevoegdheden naar de gewesten en gemeenschappen worden overgedragen', zegt voorzitter Walter Thiebaut van Vlamingen in de Wereld. In december 2011 kaartte de stichting tijdens een forum over De Vergeten Vlaamse Provincie het regionale stemrecht voor Vlamingen in het buitenland andermaal aan. Vlaams Parlementsleden van SP.A, Groen, CD&V en N-VA spraken toen hun steun uit. Maar een amendement van de N-VA om die steun concreet te maken, is in de Kamercommissie verworpen door de acht partijen die de schouders onder de nieuwe staatshervorming zetten. (PM)