Vlaanderen zet in op meertalig onderwijs

Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Onderwijs © BELGA

Vlaanderen zet vanaf 1 september 2015 nog meer in op meertalig onderwijs: achttien nieuwe scholen zullen daarbij niet-taalvakken zoals wiskunde of biologie aanbieden in het Frans, Engels of Duits. ‘Een troef op de arbeidsmarkt’, vindt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Vanaf 1 september 2015 kunnen achttien nieuwe scholen een aantal vakken aanbieden in een andere taal. Via Content and Language Integrated Learning (CLIL) krijgen leerlingen niet-taalvakken zoals wiskunde of biologie aangeleerd in het Frans, Engels of Duits. Op die manier krijgen leerlingen een vak aangeleerd en wordt tegelijk hun taalvaardigheid versterkt. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bekendgemaakt.

Uitbreiding

Het zijn niet de eerste stappen die Vlaanderen zet op het vlak van meertalig onderwijs. Sinds september 2014 zijn voor het eerst 24 scholen begonnen met het aanbieden van een aantal vakken in het Frans of Engels. Vanaf volgend schooljaar komen daar dus achttien scholen bij. Voor het eerst zijn er ook twee scholen die van plan zijn zaakvakken aan te bieden in het Duits. Van de 24 CLIL-scholen die in september 2014 gestart zijn, hebben er acht een aanvraag ingediend om hun traject aan te passen of uit te breiden. Die aanvragen kregen groen licht.

‘Troef op arbeidsmarkt’

Crevits: “Een sterke taalvaardigheid en talenkennis betekenen een troef voor jongeren op de arbeidsmarkt of als ze verder studeren. De verhoogde interesse van scholen om vakken in andere talen te geven is positief. Het is van belang inspirerende en innovatieve voorbeelden te verspreiden in het kader van meertalig onderwijs.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content