Vlaanderen wil handelsbetrekkingen met Saudi-Arabië niet opschorten

03/05/17 om 19:08 - Bijgewerkt om 19:08

Bron: Belga

De groenen pleitten voor een opschorting van de handelsrelaties met de Saoedi's, maar de Vlaamse meerderheid is daar tegen.

Vlaanderen wil handelsbetrekkingen met Saudi-Arabië niet opschorten

Het Vlaams Parlement © belga

Groen en Ecolo pleiten in een resolutie voor het opschorten van 'alle handelsrelaties met en investeringen in Saudi-Arabië' in afwachting van een grondige analyse van de geldstromen, het schrappen van economische handelsmissies naar de Golfstaat en het beëindigen van alle leveringen van 'wapens, munitie en technologie' aan de Saudi's. De Kamer legde de kwestie voor aan de deelstaten. Het Waals parlement weigerde echter advies te verlenen en het Vlaams parlement zegt nu het initiatief niet te steunen.

Het Vlaamse beleid inzake wapenhandel is duidelijk genoeg en kan dienen als voorbeeld voor andere regio's en landen, stelt de Vlaamse tekst. 'De uitvoer van militaire middelen uit Vlaanderen is zo goed als onbestaande en er wordt nauwgezet geval per geval gekeken of een exportlicentie toelaatbaar is.'

De meerderheidspartijen vinden wel dat er een breder debat over de relatie met Saudi-Arabië moet komen. Volgens Groen en SP.A mist Vlaanderen hier een kans om 'als vredesregio een duidelijk standpunt in te nemen'.

Onze partners