De beste klanten waren de Verenigde Staten (88,5 miljoen euro), Duitsland (69 miljoen euro) en het Verenigd Koninkrijk (14,5 miljard euro). De Dienst Controle Strategische Goederen leverde wel minder exportlicenties af: van 308 in 2011 naar 232 in 2012. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen.

Ook de import is volgens de kranten overigens weer helemaal op het oude niveau. Vorig jaar ging het om een factuur van 58 miljoen euro, een jaar eerder was dat amper 18 miljoen euro.

Succes dankzij hoogtechnologische karakter
Dat de Vlaamse wapenexport goed draait, is volgens Vlaams parlementslid Jan Roegiers (sp.a) te wijten aan haar hoogtechnologische karakter. Zo is het visualisatiescherm het product dat vorig jaar het meest is uitgevoerd. "Onze industrie is erg geavanceerd en hoogtechnologisch. Dat weten andere landen maar al te goed." Daarnaast wijst Roegiers ook op de spanningen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Vlaanderen heeft een wapenembargo tegen Syrië, Libanon, Libië en Iran. Leveringen aan Egypte, Jemen en Bahrein staan "on hold". Zo is vorig jaar de levering van onderdelen voor militaire voertuigen aan Bahrein ten belope van 2,4 miljoen geblokkeerd. Roegiers pleit ervoor ook Saoedi-Arabië aan de lijst toe te voegen. (Belga/TE)

De beste klanten waren de Verenigde Staten (88,5 miljoen euro), Duitsland (69 miljoen euro) en het Verenigd Koninkrijk (14,5 miljard euro). De Dienst Controle Strategische Goederen leverde wel minder exportlicenties af: van 308 in 2011 naar 232 in 2012. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen. Ook de import is volgens de kranten overigens weer helemaal op het oude niveau. Vorig jaar ging het om een factuur van 58 miljoen euro, een jaar eerder was dat amper 18 miljoen euro. Succes dankzij hoogtechnologische karakter Dat de Vlaamse wapenexport goed draait, is volgens Vlaams parlementslid Jan Roegiers (sp.a) te wijten aan haar hoogtechnologische karakter. Zo is het visualisatiescherm het product dat vorig jaar het meest is uitgevoerd. "Onze industrie is erg geavanceerd en hoogtechnologisch. Dat weten andere landen maar al te goed." Daarnaast wijst Roegiers ook op de spanningen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Vlaanderen heeft een wapenembargo tegen Syrië, Libanon, Libië en Iran. Leveringen aan Egypte, Jemen en Bahrein staan "on hold". Zo is vorig jaar de levering van onderdelen voor militaire voertuigen aan Bahrein ten belope van 2,4 miljoen geblokkeerd. Roegiers pleit ervoor ook Saoedi-Arabië aan de lijst toe te voegen. (Belga/TE)