319 miljoen euro vinden is de nieuwe opdracht voor Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA). Volgens Muyters zijn het de bijgestelde cijfers van het Planbureau, waardoor Vlaanderen 319 miljoen euro minder ontvangt van federale dotaties. Dat zegt hij in een interview met de krant Metro.

Volgens het planbureau daalt de voorspelde groei voor 2013 van 0,7 naar 0,2 procent. In 2012 steeg de negatieve groei van -0,1 naar -0,2 procent. Ook de toekomst is weinig rooskleurig, onder meer omdat de bank KBC minder dividend zal uitkeren.

Hopen op meevallers
Muyters hoopt voor een deel op financiële meevallers en rekent op inkomsten van de huidige budgetten, die deels onderbenut worden. Al is dat volgens Muyters nog niet voldoende: "Er zal wellicht nog niets moeten gebeuren." Al rekent Muyters daarvoor niet op een belastingverhoging. Daar is hij principieel tegen gekant.

"Op veel plaatsen zitten we al tot op het bot, maar de besparingen mogen niet ten koste gaan van belangrijke investeringen", benadrukt hij. Vooral onderwijs en het onderhoud en reparatie van wegen vindt de minister erg belangrijk. "Volgens het regeerakkoord zou er 300 miljoen moeten zijn voor investeringen, dat hebben we al bijgeschroefd naar 45 miljoen euro."

Muyters geeft toe dat hij niet altijd gebruik maakt van structurele maatregelen: "soms zijn die gewoon nog niet startklaar en moet er dan maar gebruik gemaakt worden van eenmalige alternatieven."

"Federale regering kan factuur niet zomaar doorsturen"
Gevraagd naar de budgettaire impact van de staatshervorming, moet Muyters het antwoord voorlopig schuldig blijven. "Ik weet van niets. Ik heb nog altijd geen enkele tekst gezien over de arbeidsmarkt of de financieringswet."

Al maakt de minister wel snel duidelijk dat hij niet zomaar wil bijpassen voor het federale niveau. "De federale regering mag er niet zomaar vanuit gaan dat ze de factuur kunnen doorsturen naar de deelstaten. Ik ga er geen geld voor opzij leggen. Als ik kan kiezen tussen extra budget voor ursurperende bevoegdheden of voor scholencapaciteit, dan weet ik het wel."

Hij hoopt de Vlaamse begrotingscontrole tegen de paasvakantie rond te hebben. Vlaams minister-president Kris Peeters geeft voorlopig geen commentaar op de uitspraken van Muyters in Metro. Hij laat voorlopig zijn expertenploeg de cijfers onderzoeken. (Belga/EA)

319 miljoen euro vinden is de nieuwe opdracht voor Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA). Volgens Muyters zijn het de bijgestelde cijfers van het Planbureau, waardoor Vlaanderen 319 miljoen euro minder ontvangt van federale dotaties. Dat zegt hij in een interview met de krant Metro. Volgens het planbureau daalt de voorspelde groei voor 2013 van 0,7 naar 0,2 procent. In 2012 steeg de negatieve groei van -0,1 naar -0,2 procent. Ook de toekomst is weinig rooskleurig, onder meer omdat de bank KBC minder dividend zal uitkeren.Hopen op meevallers Muyters hoopt voor een deel op financiële meevallers en rekent op inkomsten van de huidige budgetten, die deels onderbenut worden. Al is dat volgens Muyters nog niet voldoende: "Er zal wellicht nog niets moeten gebeuren." Al rekent Muyters daarvoor niet op een belastingverhoging. Daar is hij principieel tegen gekant. "Op veel plaatsen zitten we al tot op het bot, maar de besparingen mogen niet ten koste gaan van belangrijke investeringen", benadrukt hij. Vooral onderwijs en het onderhoud en reparatie van wegen vindt de minister erg belangrijk. "Volgens het regeerakkoord zou er 300 miljoen moeten zijn voor investeringen, dat hebben we al bijgeschroefd naar 45 miljoen euro."Muyters geeft toe dat hij niet altijd gebruik maakt van structurele maatregelen: "soms zijn die gewoon nog niet startklaar en moet er dan maar gebruik gemaakt worden van eenmalige alternatieven.""Federale regering kan factuur niet zomaar doorsturen" Gevraagd naar de budgettaire impact van de staatshervorming, moet Muyters het antwoord voorlopig schuldig blijven. "Ik weet van niets. Ik heb nog altijd geen enkele tekst gezien over de arbeidsmarkt of de financieringswet." Al maakt de minister wel snel duidelijk dat hij niet zomaar wil bijpassen voor het federale niveau. "De federale regering mag er niet zomaar vanuit gaan dat ze de factuur kunnen doorsturen naar de deelstaten. Ik ga er geen geld voor opzij leggen. Als ik kan kiezen tussen extra budget voor ursurperende bevoegdheden of voor scholencapaciteit, dan weet ik het wel."Hij hoopt de Vlaamse begrotingscontrole tegen de paasvakantie rond te hebben. Vlaams minister-president Kris Peeters geeft voorlopig geen commentaar op de uitspraken van Muyters in Metro. Hij laat voorlopig zijn expertenploeg de cijfers onderzoeken. (Belga/EA)