In navolging van Luc Martens, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, vraagt Leuvens burgemeester Louis Tobback (SP.A) een bedrag van 500 miljoen euro voor de gemeenten.

"De steden en gemeenten in Vlaanderen hebben de afgelopen jaren in mindere of meerdere mate steeds goed bestuurd. Het is niet omwille van hun reguliere werking dat er momenteel overal zwaar moet bespaard worden, dat is in hoofdzaak het gevolg van de gestegen pensioenlast.

'Inkrimping op het personeelbestand vermijden'

Voor Leuven gaat het om een extra-uitgave van 15 miljoen euro op een begroting van 260 miljoen. Vlaanderen dwingt de gemeenten die pensioenlast zelf te betalen terwijl haar eigen pensioenen grotendeels door het federale betaald worden", aldus Tobback.

De Leuvense burgervader waarschuwde voor de economische gevolgen voor ons land als de gemeenten verder gaan met zwaar te besparen op investeringen.

"Op dit ogenblik wordt er al 30 procent minder geïnvesteerd. In Leuven willen we absoluut een belastingverhoging vermijden evenals een inkrimping op het personeelsbestand. Daarom zullen we de geplande investeringen meer spreiden in de tijd. Is het dit wat Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters, een van de vroegere topmannen van VOKA, wil? Als Vlaanderen wil dat gemeenten blijven investeren moet ze een deel van de pensioenlast overnemen", aldus Tobback. (Belga/AVE)

In navolging van Luc Martens, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, vraagt Leuvens burgemeester Louis Tobback (SP.A) een bedrag van 500 miljoen euro voor de gemeenten. "De steden en gemeenten in Vlaanderen hebben de afgelopen jaren in mindere of meerdere mate steeds goed bestuurd. Het is niet omwille van hun reguliere werking dat er momenteel overal zwaar moet bespaard worden, dat is in hoofdzaak het gevolg van de gestegen pensioenlast. 'Inkrimping op het personeelbestand vermijden'Voor Leuven gaat het om een extra-uitgave van 15 miljoen euro op een begroting van 260 miljoen. Vlaanderen dwingt de gemeenten die pensioenlast zelf te betalen terwijl haar eigen pensioenen grotendeels door het federale betaald worden", aldus Tobback. De Leuvense burgervader waarschuwde voor de economische gevolgen voor ons land als de gemeenten verder gaan met zwaar te besparen op investeringen. "Op dit ogenblik wordt er al 30 procent minder geïnvesteerd. In Leuven willen we absoluut een belastingverhoging vermijden evenals een inkrimping op het personeelsbestand. Daarom zullen we de geplande investeringen meer spreiden in de tijd. Is het dit wat Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters, een van de vroegere topmannen van VOKA, wil? Als Vlaanderen wil dat gemeenten blijven investeren moet ze een deel van de pensioenlast overnemen", aldus Tobback. (Belga/AVE)