Vlaanderen loopt risico op waterblack-out: ‘Schaarste dreigt’

West-Vlaanderen © BELGA

‘We moeten de manier waarop we met water omgaan dringend aanpassen. Als we niet opletten, dreigt er binnenkort naast een energieblack-out ook een waterblack-out in Vlaanderen’, stelt Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V).

‘Water verspillen kan echt niet langer’, benadrukt Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). Want hoewel Vlaanderen zo’n 200 regendagen per jaar telt, heerst er waterschaarste. ‘Als we niet opletten moet Vlaanderen vrezen voor een waterblack-out in plaats van stroomtekort’, citeert De Standaard de minister.

Aangezien in Vlaanderen erg veel mensen op een kleine oppervlakte wonen, moet het beschikbare water over veel inwoners worden verdeeld, waardoor schaarste dreigt. ‘Bovendien raakt Vlaanderen steeds meer volgebouwd en verhard door nieuwe wegen’, verduidelijkt professor Hydrologie Patrick Willems van de KU Leuven in de krant.

Oppompen van grondwater

Dit heeft tot gevolg dat het regenwater op veel verharde plaatsen niet kan doordringen in de grond, maar rechtstreeks in de riolering terecht komt, vandaaruit naar de rivier stroomt, die op haar beurt uitkomt in de zee.

Een bijkomende bekommernis is het massaal oppompen van grondwater voor de textiel- en voedingsindustrie, wat voornamelijk gebeurt in West-Vlaanderen. ‘Het grondwaterpeil is in die provincie al met meer dan 100 meter gezakt. Eigenlijk is het in Vlaanderen erger gesteld dan in Spanje’, zegt Willems.

Heffing op grondwater

Om dit probleem aan te pakken, kondigde Schauvlieghe enkele striktere maatregelen omtrent ons waterverbruik aan in het Vlaams Parlement.

Zo wil de minister alle regels rond het watergebruik en bundelen in één Waterwetboek. Ook de verhoging van de heffing op grondwater, die al gold in West-Vlaanderen, wil Schauvliege uitbreiden naar de rest van Vlaanderen.

Tot slot moeten zowel particulieren als bedrijven bewuster omspringen met hun verbruik, ‘zonder daarbij de economische realiteit te vergeten.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content