Vlaanderen koopt 20 miljoen ton schone lucht

© REUTERS

Dat staat woensdag in De Standaard en Het Nieuwsblad. Het aandeel van de eigen klimaatmaatregelen daalt daardoor tot 42 procent, volgens de cijfers van de Bond Beter Leefmilieu (BBL).

Nieuw plan

Volgens Vlaams minister­-president Kris Peeters (CD&V) haalde Vlaanderen tussen 2008 en 2012 zo’n 70 procent van zijn klimaatdoelstellingen met interne maatregelen. De rest kwam van steun aan milieuprojecten in het buitenland, om zo extra uitstootrechten te verwerven.

Maar voor de periode tot 2020 is er nu een nieuw plan, met 33 maatregelen. Om de afgesproken reductie van broeikasgassen met 15 procent te halen, staat de Vlaamse overheid op het punt contracten te tekenen voor 20 miljoen ton emissierechten. De helft daarvan dient om de Kyoto-norm te halen, de andere helft geldt al voor de komende periode.

Schuld afkopen

Volgens de BBL zal het aandeel eigen maatregelen nu fors dalen, van 70 naar 42 procent. Dat betekent dus dat maar liefst 58 procent van de inspanning moet komen van aankopen van schone lucht in het buitenland. Mathias Bienstman, klimaatexpert bij de BBL, vindt dat de Vlaamse regering daarmee zondigt tegen haar eigen principes. “De Vlaamse regering koopt nu al haar toekomstige klimaatschuld af in plaats van eerst te proberen de uitstoot verder terug te dringen”, zegt hij.

Het kabinet van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) betwist de cijfers. De Vlaamse regering zou gewoon inspelen op “opportuniteiten”, nu de prijs van emissierechten erg laag is. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content