"BHV kan met een eenvoudige parlementaire meerderheid worden gesplitst. De Vlaamse onderhandelaars zouden deze gesprekken dus beter afbreken en rustig afwachten tot de Franstaligen iets voor Brussel of Wallonië nodig hebben." Dat schrijft de Gravensteengroep in een opiniestuk in De Standaard. De denkgroep, waartoe onder meer moraalfilosoof Etienne Vermeersch behoort, hield de formateursnota van Di Rupo tegen het licht en ging na hoeveel toegevingen er voor de Vlamingen en Franstaligen in het luik rond BHV en de taalregels in Brussel staan.

Taalexpansionistisch nationalisme

"Van het evenwichtsprincipe is geen sprake", concludeert de Ravensteengroep. "De formateursnota is de uitwerking van het taalexpansionistisch nationalisme van de Franstaligen."

Wallonië - Vlaanderen: 20 - 1

In de voorstellen van Di Rupo ontdekt de denkgroep slechts één

nadeel voor de Franstaligen, "namelijk het verlies van het rechtstreekse stemrecht voor Brussels-francofone lijsten, niet in

Halle-Vilvoorde, maar in 'HV min De Zes'" faciliteitengemeenten.

Daarnaast zouden er meer dan 20 voorstellen nadelig zijn voor de Vlamingen. De Gravensteengroep heeft het dan ook over een "woekerprijs voor een schijnsplitsing". (Belga/EE)

"BHV kan met een eenvoudige parlementaire meerderheid worden gesplitst. De Vlaamse onderhandelaars zouden deze gesprekken dus beter afbreken en rustig afwachten tot de Franstaligen iets voor Brussel of Wallonië nodig hebben." Dat schrijft de Gravensteengroep in een opiniestuk in De Standaard. De denkgroep, waartoe onder meer moraalfilosoof Etienne Vermeersch behoort, hield de formateursnota van Di Rupo tegen het licht en ging na hoeveel toegevingen er voor de Vlamingen en Franstaligen in het luik rond BHV en de taalregels in Brussel staan. Taalexpansionistisch nationalisme "Van het evenwichtsprincipe is geen sprake", concludeert de Ravensteengroep. "De formateursnota is de uitwerking van het taalexpansionistisch nationalisme van de Franstaligen." Wallonië - Vlaanderen: 20 - 1 In de voorstellen van Di Rupo ontdekt de denkgroep slechts één nadeel voor de Franstaligen, "namelijk het verlies van het rechtstreekse stemrecht voor Brussels-francofone lijsten, niet in Halle-Vilvoorde, maar in 'HV min De Zes'" faciliteitengemeenten. Daarnaast zouden er meer dan 20 voorstellen nadelig zijn voor de Vlamingen. De Gravensteengroep heeft het dan ook over een "woekerprijs voor een schijnsplitsing". (Belga/EE)