In 2011 reikte de Vlaamse overheid 308 vergunningen voor de export van wapens uit. Die vergunde export was goed voor een totaalbedrag van 200,9 miljoen euro, 37 procent minder dan in 2010. Dat blijkt uit het rapport "Vlaamse buitenlandse wapenhandel 2011" van het Vlaams Vredesinstituut, dat wel benadrukt dat Vlaanderen wapens naar het Midden-Oosten blijft uitvoeren. Volgens de cijfers van het Vlaams Vredesinstituut geeft die daling een opvallende trendbreuk aan. Tussen 2005 en 2010 was de Vlaamse wapenexport namelijk verdubbeld. "De Vlaamse defensiegerelateerde industrie lijkt nu de klappen te voelen van de economische crisis en van de besparingen op defensie die daarmee gepaard gaan", zegt Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut.

De uitvoer is vooral bestemd voor Europese landen (45 procent) en de VS (31 procent). Maar er werd ook voor 15,5 miljoen euro militair materiaal aan het Midden-Oosten of de Maghreb vergund. Het gaat

voornamelijk om vergunningen naar de Verenigde Arabische Emiraten (11 miljoen euro) en Turkije (3,5 miljoen euro). Op vijf jaar tijd werd voor 76 miljoen euro wapens uitgereikt aan de regio.

"In realiteit ligt dat bedrag ongetwijfeld nog hoger", aldus Nils Duquet. "De Vlaamse wapenindustrie is namelijk vooral gericht op de levering van componenten aan de buitenlandse industrie en daardoor geldt in twee derde van de gevallen de buitenlandse industrie als de laatst geregistreerde gebruiker. De echte eindgebruiker is dan niet bekend."

In een advies aan de Vlaamse overheid benadrukt Nelly Maes, voorzitter van het instituut, dan ook dat daaraan aandacht besteed moet worden. Voorts wordt benadrukt dat de Vlaamse overheid bij het vergunningsbeleid ook de nodige aandacht moet besteden aan conflictpreventie. Concreet vraagt het instituut om de criteria rond mensenrechten, intern conflict en regionale stabiliteit zwaarder te laten doorwegen. Geweld wordt immers niet alleen gepleegd met nieuwe wapens maar ook met materieel dat al langere tijd in de regio aanwezig is, zo luidt de redenering. (Belga/INM)

In 2011 reikte de Vlaamse overheid 308 vergunningen voor de export van wapens uit. Die vergunde export was goed voor een totaalbedrag van 200,9 miljoen euro, 37 procent minder dan in 2010. Dat blijkt uit het rapport "Vlaamse buitenlandse wapenhandel 2011" van het Vlaams Vredesinstituut, dat wel benadrukt dat Vlaanderen wapens naar het Midden-Oosten blijft uitvoeren. Volgens de cijfers van het Vlaams Vredesinstituut geeft die daling een opvallende trendbreuk aan. Tussen 2005 en 2010 was de Vlaamse wapenexport namelijk verdubbeld. "De Vlaamse defensiegerelateerde industrie lijkt nu de klappen te voelen van de economische crisis en van de besparingen op defensie die daarmee gepaard gaan", zegt Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut. De uitvoer is vooral bestemd voor Europese landen (45 procent) en de VS (31 procent). Maar er werd ook voor 15,5 miljoen euro militair materiaal aan het Midden-Oosten of de Maghreb vergund. Het gaat voornamelijk om vergunningen naar de Verenigde Arabische Emiraten (11 miljoen euro) en Turkije (3,5 miljoen euro). Op vijf jaar tijd werd voor 76 miljoen euro wapens uitgereikt aan de regio. "In realiteit ligt dat bedrag ongetwijfeld nog hoger", aldus Nils Duquet. "De Vlaamse wapenindustrie is namelijk vooral gericht op de levering van componenten aan de buitenlandse industrie en daardoor geldt in twee derde van de gevallen de buitenlandse industrie als de laatst geregistreerde gebruiker. De echte eindgebruiker is dan niet bekend." In een advies aan de Vlaamse overheid benadrukt Nelly Maes, voorzitter van het instituut, dan ook dat daaraan aandacht besteed moet worden. Voorts wordt benadrukt dat de Vlaamse overheid bij het vergunningsbeleid ook de nodige aandacht moet besteden aan conflictpreventie. Concreet vraagt het instituut om de criteria rond mensenrechten, intern conflict en regionale stabiliteit zwaarder te laten doorwegen. Geweld wordt immers niet alleen gepleegd met nieuwe wapens maar ook met materieel dat al langere tijd in de regio aanwezig is, zo luidt de redenering. (Belga/INM)