De Vlaamse schuld zal volgend jaar naar schatting 18,1 miljard euro bedragen, terwijl die dit jaar ongeveer vier miljard euro bedraagt. De reden voor die plotse stijging ligt bij de strengere Europese begrotingsregels. Daardoor moeten uitgaven die tot nu toe buiten de begroting werden gehouden in rekening worden gebracht.

Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open VLD) maakte de cijfers bekend in de begrotingscommissie van het Vlaams Parlement, na een vraag van Jan Bertels (SP.A). Volgens de tabel die de minister vrijgaf moet volgend jaar ruim tien miljard euro van de sociale huisvesting (VMSW, VWF en sociale) in rekening worden gebracht, net als ruim twee miljard voor welzijns- en gezondheidsinfrastructuur (via het VIPA), 610 miljoen euro voor de schoolbouwoperatie "Scholen van morgen" en 173 miljoen euro voor de NV Liefkenshoektunnel.

Minister Turtelboom benadrukte dat er in de feiten niets verandert. De schulden waren er voordien ook, maar komen door uitgaven die buiten de begroting werden gehouden. "Nu is de schuld opener en transparanter", zei de minister. (Belga/AVE)

De Vlaamse schuld zal volgend jaar naar schatting 18,1 miljard euro bedragen, terwijl die dit jaar ongeveer vier miljard euro bedraagt. De reden voor die plotse stijging ligt bij de strengere Europese begrotingsregels. Daardoor moeten uitgaven die tot nu toe buiten de begroting werden gehouden in rekening worden gebracht.Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open VLD) maakte de cijfers bekend in de begrotingscommissie van het Vlaams Parlement, na een vraag van Jan Bertels (SP.A). Volgens de tabel die de minister vrijgaf moet volgend jaar ruim tien miljard euro van de sociale huisvesting (VMSW, VWF en sociale) in rekening worden gebracht, net als ruim twee miljard voor welzijns- en gezondheidsinfrastructuur (via het VIPA), 610 miljoen euro voor de schoolbouwoperatie "Scholen van morgen" en 173 miljoen euro voor de NV Liefkenshoektunnel. Minister Turtelboom benadrukte dat er in de feiten niets verandert. De schulden waren er voordien ook, maar komen door uitgaven die buiten de begroting werden gehouden. "Nu is de schuld opener en transparanter", zei de minister. (Belga/AVE)