De Vlaamse partijen van de federale regering zijn het onderling niet eens over een verbod op organisaties als Sharia4Belgium. De SP.A dient een wetsvoorstel in dat dat mogelijk moet maken, maar Open VLD vindt dat eerder de personen in plaats van de organisaties geviseerd moeten worden. CD&V wil de aandacht richten op ontoelaatbare activiteiten. Dat bleek in De Zevende Dag op één.

Kamerlid Peter Vanvelthoven van SP.A dient een wetsvoorstel dat enkele jaren oud is, opnieuw in. Op basis van de wet op de privémilities willen de Vlaamse socialisten de lokale overheden de kans geven bepaalde organisaties te verbieden. Vanvelthoven breidt zijn voorstel nu uit naar organisaties die oproepen tot haat en geweld.

Bart Somers: 'Voorstel gaat heel ver'

Volgens Bart Somers van Open VLD gaat het voorstel "heel ver". Hij is bereid het debat aan te gaan, maar vraagt aandacht voor het evenwicht tussen respect voor de vrijheid van meningsuiting en een krachtig optreden tegen extremisten. "Dit (voorstel) moet worden gefinetuned", zei hij.

Ben Weyts blij om consensus over nationaliteit

CD&V-voorzitter Wouter Beke, die ook in de studio te gast was maar niet aan hetzelfde debat deelnam, wil dat burgemeesters kunnen ingrijpen en "bepaalde activiteiten" die op hun grondgebied plaatsvinden, kunnen verbieden. Daarnaast moet het gerecht meer middelen krijgen om in te spelen op die activiteiten, zei Beke.

Gerolf Annemans van Vlaams Belang trekt in ieder geval zijn handen af van Vanvelthovens voorstel, dat er volgens hem op gericht is de aandacht af te leiden van de fundamentalistische groeperingen. N-VA'er Ben Weyts stelde verheugd vast dat er onder zijn partij, SP.A, Open VLD en Vlaams Belang consensus over bestaat dat van veroordeelde criminelen die in het buitenland geboren zijn de Belgische nationaliteit sneller afgenomen moet kunnen worden. (Belga/SD)


De Vlaamse partijen van de federale regering zijn het onderling niet eens over een verbod op organisaties als Sharia4Belgium. De SP.A dient een wetsvoorstel in dat dat mogelijk moet maken, maar Open VLD vindt dat eerder de personen in plaats van de organisaties geviseerd moeten worden. CD&V wil de aandacht richten op ontoelaatbare activiteiten. Dat bleek in De Zevende Dag op één. Kamerlid Peter Vanvelthoven van SP.A dient een wetsvoorstel dat enkele jaren oud is, opnieuw in. Op basis van de wet op de privémilities willen de Vlaamse socialisten de lokale overheden de kans geven bepaalde organisaties te verbieden. Vanvelthoven breidt zijn voorstel nu uit naar organisaties die oproepen tot haat en geweld. Bart Somers: 'Voorstel gaat heel ver'Volgens Bart Somers van Open VLD gaat het voorstel "heel ver". Hij is bereid het debat aan te gaan, maar vraagt aandacht voor het evenwicht tussen respect voor de vrijheid van meningsuiting en een krachtig optreden tegen extremisten. "Dit (voorstel) moet worden gefinetuned", zei hij. Ben Weyts blij om consensus over nationaliteitCD&V-voorzitter Wouter Beke, die ook in de studio te gast was maar niet aan hetzelfde debat deelnam, wil dat burgemeesters kunnen ingrijpen en "bepaalde activiteiten" die op hun grondgebied plaatsvinden, kunnen verbieden. Daarnaast moet het gerecht meer middelen krijgen om in te spelen op die activiteiten, zei Beke. Gerolf Annemans van Vlaams Belang trekt in ieder geval zijn handen af van Vanvelthovens voorstel, dat er volgens hem op gericht is de aandacht af te leiden van de fundamentalistische groeperingen. N-VA'er Ben Weyts stelde verheugd vast dat er onder zijn partij, SP.A, Open VLD en Vlaams Belang consensus over bestaat dat van veroordeelde criminelen die in het buitenland geboren zijn de Belgische nationaliteit sneller afgenomen moet kunnen worden. (Belga/SD)