Vlaamse regering wil betere opvang van verkeersslachtoffers

Verkeersongeval © Belga

De Vlaamse regering wil verkeersslachtoffers beter opvangen. De regering heeft zich op voorstel van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) achter het actieplan 2017-2020 van de Vlaamse Stuurgroep Opvang Verkeersslachtoffers geschaard. Dat actieplan bevat onder meer acties op het vlak van medische hulpverlening, psychosociale zorg en re-integratie.

Zondag worden over heel de wereld verkeersslachtoffers herdacht. Zo ook in Damme, waar het verkeer op een druk kruispunt 318 seconden wordt stilgelegd. Dat is één seconde voor elk dodelijk slachtoffer op de vlaamse wegen in 2016. De organisaties Rondpunt, Ouders van Verongelukte Kinderen en Over-Hoop willen daarmee de problematiek van verkeersveiligheid en de opvang van verkeersslachtoffers zichtbaar maken.

De Vlaamse regering heeft afgelopen vrijdag alvast een nieuw actieplan voor de opvang van verkeersslachtoffers goedgekeurd. Dat actieplan is opgesteld door de Stuurgroep Opvang Verkeersslachtoffers, die sinds 2008 actief is. Rode draad door dat actieplan is de betere ondersteuning voor de slachtoffers en nabestaanden van verkeersslachtoffers.

De concrete acties gaan van een betere medische hulpverlening tot aanspreekpersonen voor psychosociale opvang. Het is ook de bedoeling slachoffers van ongevallen meer te betrekken bij het verkeersveiligheidbeleid en slachtoffers vlotter te laten re-integreren op het werk.

‘Eén op vier zwaargewonden in verkeer is fietser’

Hoewel fietsers maar goed zijn voor 6 procent van alle afgelegde kilometers, maken zij 26 procent uit van alle zwaargewonde verkeersslachtoffers. Dat blijkt uit een onderzoek van Vias (het vroegere BIVV) bij weggebruikers die na een ongeval minstens één nacht in het ziekenhuis verblijven, schrijft Het Nieuwsblad zondag.

‘Vaak wordt na een verkeersongeval alleen over de dodelijke slachtoffers gesproken, maar er zijn nog alle andere slachtoffers die de gevolgen vaak levenslang meedragen’, zegt Vias Institute. Het instituut vraagt vandaag/zondag, naar aanleiding van de internationale herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers, meer aandacht voor die zwaargewonden.

Het gaat daarbij voor een groot deel over fietsers en motorrijders. Van de ruim 55.000 zwaargewonden die de voorbije 10 jaar op de Belgische wegen zijn gevallen, waren er volgens Vias 20.000 fietsers en bestuurders van ‘gemotoriseerde tweewielers.’

Vias maakte een analyse van de ziekenhuisgegevens van alle spoeddiensten. Daarin bleken niet alleen fietsers oververtegenwoordigd. Ook bleek dat van alle weggebruikers die minstens één nacht in het ziekenhuis moesten blijven 11 procent motorrijders waren. Zij legden 2 procent van alle verkeerskilometers af.

Partner Content