Vlaamse regering trekt 81 miljoen euro extra uit voor Limburg

© Belga

Het speciale investeringsplan voor Limburg heeft groen licht gekregen op de Vlaamse ministerraad. De Vlaamse regering trekt tot 2020 81 miljoen extra uit voor de provincie.

Het speciale investeringsplan voor Limburg heeft groen licht gekregen op de Vlaamse ministerraad. De Vlaamse regering trekt tot 2020 81 miljoen extra uit voor de provincie, zo melden verschillende kranten. Blikvangers zijn het toerisme en een technologiecampus in Waterschei. Hasselt krijgt een Ikea-vestiging.

In het kader van het actieplan Limburg kwadraat (SALK) vloeit er in totaal meer dan 300 miljoen euro naar Limburg. Naast het extra geld van de Vlaamse regering, gaat het om 66,5 miljoen euro Europese steun, 100 miljoen euro die de Vlaamse regering dit voorjaar al voorzag via een kapitaalsverhoging van de reconversiemaatschappij LRM, en 50 miljoen euro van de provincie Limburg.

Op korte termijn moet de redding vooral van toerisme komen. De toeristische sector moet voor maar liefst 1.800 jobs zorgen. Het grootste project hierin is het bungalow- en recreatiepark Terhills op de voormalige mijnterreinen van Eisden (Maasmechelen), met 1.250 jobs. Enkele andere opvallende elementen uit het 64 bladzijden tellende Limburgplan zijn de bouw van een nieuwe gevangenis in Leopoldsburg, en een nieuw wetenschapspark in Waterschei, dat een hightechbedrijvenpark zou bevatten, een resem wetenschapsinstellingen en een gloednieuwe onderwijs- en opleidingscampus.

Het plan wordt voorgesteld aan de TaskForce Limburg. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content