Dat hebben minister-president Jan Jambon (N-VA), minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aangekondigd.

Tot nu toe konden enkel verenigingen een gratis vrijwilligersverzekering afsluiten bij het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk. Maar in het kader van de coronacrisis zullen nu ook gewone burgers dat kunnen.

Verzekerd

Wie bijvoorbeeld boodschappen doet, op de kinderen past of de hond uitlaat voor wie dat niet kan, is dan verzekerd voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand.

Het idee komt van Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V), die heel wat vragen kreeg van vrijwilligers naar aanleiding van acties in zijn thuisgemeente Wingene. 'Het is hartverwarmend om te zien dat overal in Vlaanderen massaal solidariteitsacties ontstaan, maar het is belangrijk dat dit veilig gebeurt', klonk het zondagochtend tijdens een kort persmoment op de Grote Markt van Mechelen.

'We beseffen dat de regering hele zware maatregelen heeft genomen en dat dat weegt bij de bevolking, en dus willen we de mensen die initiatieven opzetten een hart onder de riem steken.'

Steunpunt

Wie zich wil verzekeren kan dat via de website van het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk. De Vlaamse regering neemt de kosten - 0,35 euro per dag per vrijwilliger - op zich. In eerste instantie rekent de regering op 10.000 vrijwilligers, wat de totale prijs op 75.000 euro brengt, maar dat bedrag kan nog worden opgeschaald als dat nodig is.

Om de vrijwilligersacties extra onder de aandacht te brengen lanceert de Vlaamse regering bovendien een hashtag, #Vlaanderenhelpt. 'Zo kunnen we elkaar inspireren, motiveren en de moed erin houden', aldus minister van Samenleven Somers. 'We roepen op om elkaar te steunen, conform de richtlijnen natuurlijk, zodat we elkaar tegelijkertijd ook optimaal beschermen.'

Voor de laatste updates over de strijd tegen het coronavirus: volg onze liveblog.

Dat hebben minister-president Jan Jambon (N-VA), minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aangekondigd.Tot nu toe konden enkel verenigingen een gratis vrijwilligersverzekering afsluiten bij het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk. Maar in het kader van de coronacrisis zullen nu ook gewone burgers dat kunnen. Wie bijvoorbeeld boodschappen doet, op de kinderen past of de hond uitlaat voor wie dat niet kan, is dan verzekerd voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Het idee komt van Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V), die heel wat vragen kreeg van vrijwilligers naar aanleiding van acties in zijn thuisgemeente Wingene. 'Het is hartverwarmend om te zien dat overal in Vlaanderen massaal solidariteitsacties ontstaan, maar het is belangrijk dat dit veilig gebeurt', klonk het zondagochtend tijdens een kort persmoment op de Grote Markt van Mechelen. 'We beseffen dat de regering hele zware maatregelen heeft genomen en dat dat weegt bij de bevolking, en dus willen we de mensen die initiatieven opzetten een hart onder de riem steken.' Wie zich wil verzekeren kan dat via de website van het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk. De Vlaamse regering neemt de kosten - 0,35 euro per dag per vrijwilliger - op zich. In eerste instantie rekent de regering op 10.000 vrijwilligers, wat de totale prijs op 75.000 euro brengt, maar dat bedrag kan nog worden opgeschaald als dat nodig is. Om de vrijwilligersacties extra onder de aandacht te brengen lanceert de Vlaamse regering bovendien een hashtag, #Vlaanderenhelpt. 'Zo kunnen we elkaar inspireren, motiveren en de moed erin houden', aldus minister van Samenleven Somers. 'We roepen op om elkaar te steunen, conform de richtlijnen natuurlijk, zodat we elkaar tegelijkertijd ook optimaal beschermen.'Voor de laatste updates over de strijd tegen het coronavirus: volg onze liveblog.