De Vlaamse regering maakt 300 miljoen euro extra vrij om het klimaatbeleid in de periode 2016-2019 uit te voeren. Dat meldt De Standaard en bevestigt minister van Klimaat Joke Schauvliege (CD&V) in De Ochtend (Radio 1) in aanloop van de eerste Vlaamse klimaattop, die later op de dag start. Het geld komt bovenop de ruim 1 miljard euro die de Vlaamse regering heeft uitgetrokken voor klimaat en moet onder meer gaan naar de vergroening van het wagenpark en de isolatie van woningen.

De Vlaamse regering wil met het geld focussen op domeinen die tot haar bevoegdheid behoren: mobiliteit, gebouwen, landbouw en afval. Wat mobiliteit betreft, moet de autofiscaliteit verder vergroenen. Maar voor Schauvliege dient de Vlaamse administratie ook het eigen wagenpark minder CO2 te laten uitstoten en moet ook De Lijn inspanningen doen. De minister denkt aan een vergroeningsfactor bij aanbestedingen.

Ook dient het extra geld voor een versnelde isolatie van het verouderde patrimonium. Maar ook de gebouwen van de overheid - administratie, schoolgebouwen, sociale huurwoningen - moeten zo energieneutraal mogelijk gemaakt worden. (Belga/AVE)

Lees ook: Zonder bijsturing Vlaams beleid overschrijdt CO2-uitstoot in 2017 gemaakte afspraken

De Vlaamse regering maakt 300 miljoen euro extra vrij om het klimaatbeleid in de periode 2016-2019 uit te voeren. Dat meldt De Standaard en bevestigt minister van Klimaat Joke Schauvliege (CD&V) in De Ochtend (Radio 1) in aanloop van de eerste Vlaamse klimaattop, die later op de dag start. Het geld komt bovenop de ruim 1 miljard euro die de Vlaamse regering heeft uitgetrokken voor klimaat en moet onder meer gaan naar de vergroening van het wagenpark en de isolatie van woningen.De Vlaamse regering wil met het geld focussen op domeinen die tot haar bevoegdheid behoren: mobiliteit, gebouwen, landbouw en afval. Wat mobiliteit betreft, moet de autofiscaliteit verder vergroenen. Maar voor Schauvliege dient de Vlaamse administratie ook het eigen wagenpark minder CO2 te laten uitstoten en moet ook De Lijn inspanningen doen. De minister denkt aan een vergroeningsfactor bij aanbestedingen.Ook dient het extra geld voor een versnelde isolatie van het verouderde patrimonium. Maar ook de gebouwen van de overheid - administratie, schoolgebouwen, sociale huurwoningen - moeten zo energieneutraal mogelijk gemaakt worden. (Belga/AVE) Lees ook: Zonder bijsturing Vlaams beleid overschrijdt CO2-uitstoot in 2017 gemaakte afspraken