Vlaamse regering houdt vast aan fundamenten Groeipakket

. © Belga

Na een analyse van het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, heeft de Vlaamse regering beslist om het systeem slechts lichtjes bij te sturen.

‘Het is een goede zaak dat de fundamenten van deze hervorming sterk staan’, zegt Vlaams minister van Welzijn en Gezin Wouter Beke (CD&V).

De vorige Vlaamse regering greep de zesde staatshervorming aan om de gezinsbijslag grondig te hervormen en te vereenvoudigen. Er wordt nu uitgegaan van het principe dat ‘elk kind gelijk’ is, waarbij een (intussen geïndexeerd) basisbedrag van 166 euro wordt toegekend, aangevuld met enkele toeslagen in functie van de specifieke situatie. Er is ook een koppeling gemaakt met de schooltoeslagen en een toeslag voor kinderopvang en voor kleuters.

Lichte wijzigingen

Uit een analyse van de Vlaamse regering is nu gebleken dat de fundamenten van het Groeipakket stevig zijn, zegt minister Beke. Er worden daarom slechts enkele lichte wijzigingen aangebracht. Zo zullen de gegevens die voor het Groeipakket worden verzameld en verwerkt ook met andere overheden of instanties kunnen worden gedeeld, ‘mits de nodige privacyregels in acht worden genomen’.

Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen zullen al tijdens hun opvangprocedure het recht op gezinsbijslag en schooltoeslag kunnen openen, mits ze over een attest van de voogdijdienst of hun voogd beschikken. Gezinnen die na het overlijden van een ouder een lagere gezinsbijslag ontvangen, zullen via de wezentoeslag worden gecompenseerd. Volgens Beke gaat het hier wel om uitzonderlijke omstandigheden.

Onbegrip over interne analyse

Oppositiepartijen sp.a en Groen nemen het niet dat de Vlaamse regering het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, intern heeft geëvalueerd. Er was beloofd dit met meer openheid aan te pakken, voeren beide partijen aan.

‘Ik dring er al een jaar op aan dat de evaluatie dringend naar het parlement moet komen, aangezien er enorm veel zaken in het veld mis lijken te lopen’, zegt Hannes Anaf van sp.a. ‘Het gaat hier om een van de belangrijkste tools om ongelijkheid bij kinderen tegen te gaan. En nu blijkt de minister die belangrijke evaluatie van het Groeipakket gewoon in zijn eentje te hebben gedaan. Met als weinig verrassende conclusie: ‘Wij zijn goed bezig. Ook al zeggen ze van niet’.’

Eenzelfde geluid bij Ann De Martelaer van Groen. ‘Ook de Gezinsbond en armoedeorganisaties rekenden erop dat zij hierin gehoord zouden worden’, zegt ze. ‘Armoedeorganisaties zeiden al dat de impact van het Groeipakket op de kinderarmoede zeer miniem is.’

Sp.a eist aanpassingen aan de sociale toeslagen. ‘En ook het lang aangekaarte probleem van de wezentoeslag wordt totaal niet opgelost’, zegt Anaf. Groen wijst nog op een reeks andere tekortkomingen. ‘Zo blijven er problemen rond de rangorde van kinderen binnen de pleegzorg en ook binnen nieuw samengestelde gezinnen. Ook blijven er vragen over het verschil tussen wat algemeen verstaan wordt onder een vervangingsinkomen, een pensioen bijvoorbeeld, en de invulling die Vlaanderen hier aan geeft, waardoor bijvoorbeeld ook een weduwe met een pensioen niet in aanmerking komt voor een bijzondere participatietoeslag.’

Partner Content