Vlaamse regering heeft nog geen standpunt ingenomen over het energiepact

Bart Tommelein en Geert Bourgeois © Belga

N-VA-parlementslid Andries Gryffroy verklaarde gisteren dat zijn partij het energiepact niet zou steunen, op Vlaams noch op federaal niveau. Maar officieel heeft de Vlaamse regering nog geen oordeel klaar. Ondertussen koopt de federale regering tijd om het brandje te blussen.

Zet de Vlaamse regering het licht op groen voor het interfederale energiepact? En wat met de tegenstrijdige verklaringen van de regeringspartijen over de kernuitstap in 2025? Op die vragen moet de regering-Bourgeois voorlopig het antwoord schuldig blijven. De Vlaamse regering heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over het interfederale energiepact. Dat heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) in het Vlaams Parlement gezegd bij aanvang van een actualiteitsdebat over het energiepact.

Hij legde bij de start van het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement een korte verklaring af. Daarin zei de Open VLD-minister dat de vier energieministers eerder deze week een akkoord hebben bereikt over een ‘visienota’. Van een pact is er volgens hem geen sprake omdat alle regeringen eerst nog het licht op groen moeten zetten. Het is volgens Tommelein nu zaak om die ‘visietekst om te zetten in een energiepact voor de toekomst’.

De Open VLD-minister hamert er wel op dat de tekst is opgesteld op basis van een waslijst studies. ‘We zijn niet over één nacht ijs gegaan’, dixit Tommelein. Maar de tekst lijkt ook niet in steen gebeiteld. ‘Als er meer verduidelijking of cijfers nodig zijn, wil ik dat gerust doen’, aldus nog Tommelein.

Het blijft dus wachten op ene beslissing van de Vlaamse regering. Dat komt omdat de Vlaamse regering zich nog moet buigen over de tekst. ‘Een standpunt van de Vlaamse regering is er nog niet’, erkende minister Tommelein. De regering zal zich volgens hem ‘in de komende weken’ over de kwestie buigen. ‘We zullen dat heel grondig bestuderen’, voegde minister-president Geert Bourgeois toe.

Oppositiepartijen Groen, SP.A en Vlaams Belang zijn absoluut niet te spreken over het uitblijven van een helder standpunt van de Vlaamse regering.

Ook federale regering beslist nog niet

Het Energiepact staat donderdag op het menu van het kernkabinet. De federale regering zal dan voor het eerst het resultaat van de onderhandelingen tussen de vier energieministers van ons land tegen het licht houden. Een beslissing moet echter nog niet worden verwacht. De ministers zullen de tijd nemen om het document te bestuderen, vooral de financiële gevolgen.

Centraal in de discussie staat de kernuitstap. Een wet uit 2003 legt die vast op 2025, met een eerste golf sluitingen in 2015. Die eerste doelstelling werd niet gehaald. De vorige en de huidige regering hebben alle sluitingsdata opgeschoven in de tijd, maar de uiteindelijke datum voor de kernuitstap blijft 2025. Het document dat de federale en regionale energieministers overeenkwamen, mikt eveneens op 2025. Die datum staat overigens ook in het regeerakkoord, al heeft N-VA er nooit een geheim van gemaakt vragen te stellen bij de haalbaarheid.

Deze week maakte de partij duidelijk het Energiepact in zijn huidige vorm niet te zullen goedkeuren, Vlaams noch federaal, de twee niveaus waar N-VA in de regering vertegenwoordigd is.

In een eerste reactie had ook premier Charles Michel aangegeven dat 2025 ‘extreem moeilijk’ zou worden, waaruit de oppositie in het parlement concludeerde dat de premier de uitstap wilde begraven. Nadien stelde de premier echter dat hij ‘niemand het Energiepact laat torpederen’ en dat hij zal toezien op de loyale uitvoering, te goeder trouw, van de wet die voorziet in de kernuitstap in 2025 en van het regeerakkoord.

Toch lijkt het erop dat Michels partij MR en N-VA lijnrecht tegenover mekaar staan, althans dat leerde een blik op het twitterverkeer. Olivier Chastel, de voorzitter van de Franstalige liberalen, stuurde een bericht de wereld in om te onderstrepen dat de kernuitstap in 2025 behouden blijft. Bert Wollants, de energiespecialist van de N-VA, stelde dan weer dat een kernuitstap in 2025 simpelweg niet realistisch is en burgers en bedrijven met een torenhoge factuur opzadelt.

Maar zowel de federale als de Vlaamse regering lijkt nu de tijd te zullen nemen om het Energiepact onder de loep te nemen. De tekst wordt nu veelal als een ‘visienota’ of een ‘basis om op voort te werken’ voorgesteld. Ook de vergadering van de ploeg-Michel moet de mogelijkheid bieden de overeenkomsten en verschillen vast te stellen. Ook zullen cijfers moeten worden geplaatst naast de ambities in het plan, dat zowel de bevoorradingszekerheid in ons land, haalbare prijzen voor de burger en bedrijven en het respecteren van de akkoorden van Parijs moet respecteren. Bedoeling is ook een aantal betrokken spelers te consulteren.

Ook de Brusselse en Waalse regeringen moeten zich nog uitspreken. Het thema staat donderdag eveneens in Namen op de agenda.

Partner Content