De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over een begrotingsevenwicht in 2014.

Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters gezegd in De zevende dag op Eén. Het begrotingsakkoord wordt maandag samen voorgesteld met de Septemberverklaring van de Vlaamse regering.

700 miljoen euro

De Vlaamse regering moest op zoek naar 700 miljoen euro voor een begroting in evenwicht in 2014. Volgens Kris Peeters is in de nacht van vrijdag op zaterdag een akkoord bereikt over de grote lijnen en ligt er opnieuw - voor de vierde keer op rij - een begroting in evenwicht op tafel.

Volgens Peeters is er op jaarbasis voor 'enkele honderden miljoenen' opzijgezet voor het bevorderen van de concurrentiekracht van de economie. Peeters hoopt snel met de federale regering en de andere regeringen een akkoord te sluiten over hetconcurrentiepact.

Kritiek

Peeters reageerde ook scherp op de kritiek van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. Die zei zaterdag dat Peeters 'vier jaar tijd had verloren'. Rutten verwees naar de wachtlijsten in de kinderopvang en in de zorg. Ook de aanpak van de mobiliteitsproblemen in Antwerpen en de onderwijshervorming kenden bij haar geen genade.

'Laat ons kijken naar de feiten', aldus Peeters. 'Er zijn meer dan 21.000 zorgvragen beantwoord, in de kinderopvang zijn 18.000 plaatsen bijgekomen en er is voor 1.850 kilometer fietspaden bijgekomen.'

'Wanneer de Open Vld zichzelf kleur moet geven door de ander zwart te maken, is dat spijtig. Vraag is: 'waar staat de Vld voor?'. Daar wil ik gerust over discussiëren, maar niet over platitudes dat er vier jaar niets gebeurd zou zijn.'

Geen kandidaat-premier

In de discussie wie er voor CD&V kandidaat-premier is bij de verkiezingen van 2014, herhaalde Peeters dat hij zelf geen kandidaat is. 'Wij zijn op dit moment niet de grootste partij in Vlaanderen, dus het is niet aan ons om een kandidaat-premier naar voor te schuiven.' Peeters verwacht daarom dat de N-VA wél een kandidaat-premier naar voor schuift. (Belga/KVDA)

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over een begrotingsevenwicht in 2014. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters gezegd in De zevende dag op Eén. Het begrotingsakkoord wordt maandag samen voorgesteld met de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. 700 miljoen euro De Vlaamse regering moest op zoek naar 700 miljoen euro voor een begroting in evenwicht in 2014. Volgens Kris Peeters is in de nacht van vrijdag op zaterdag een akkoord bereikt over de grote lijnen en ligt er opnieuw - voor de vierde keer op rij - een begroting in evenwicht op tafel. Volgens Peeters is er op jaarbasis voor 'enkele honderden miljoenen' opzijgezet voor het bevorderen van de concurrentiekracht van de economie. Peeters hoopt snel met de federale regering en de andere regeringen een akkoord te sluiten over hetconcurrentiepact.Kritiek Peeters reageerde ook scherp op de kritiek van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. Die zei zaterdag dat Peeters 'vier jaar tijd had verloren'. Rutten verwees naar de wachtlijsten in de kinderopvang en in de zorg. Ook de aanpak van de mobiliteitsproblemen in Antwerpen en de onderwijshervorming kenden bij haar geen genade. 'Laat ons kijken naar de feiten', aldus Peeters. 'Er zijn meer dan 21.000 zorgvragen beantwoord, in de kinderopvang zijn 18.000 plaatsen bijgekomen en er is voor 1.850 kilometer fietspaden bijgekomen.''Wanneer de Open Vld zichzelf kleur moet geven door de ander zwart te maken, is dat spijtig. Vraag is: 'waar staat de Vld voor?'. Daar wil ik gerust over discussiëren, maar niet over platitudes dat er vier jaar niets gebeurd zou zijn.'