Het Vlaams Parlement voert het debat over de Vlaamse begroting voor volgend jaar, de laatste begroting van deze legislatuur. Voor de oppositiepartijen Open VLD, Vlaams Belang, Groen en LDD oogt de balans van Peeters II bijzonder mager. De meerderheidspartijen CD&V, SP.A en N-VA menen dat de Vlaamse regering in budgettair moeilijke tijden een mooi parcours heeft afgelegd.

Zoals bekend diende de Vlaamse regering voor het vierde jaar op de rij een begroting in evenwicht in. Dankzij besparingen en het schrappen van buffers kan de Vlaamse regering meer dan 160 miljoen euro inzetten voor het competitiviteitspact. 125 miljoen euro daarvan gaat naar lastenverlagingen. De oppositiepartijen zullen deze laatste begroting van de regering-Peeters II niet goedkeuren. Ze verwijten de Vlaamse regering een gebrek aan keuzes.

Groen: 'Te veel eenmalige maatregelen'

'Wij hadden een begroting met gedurfde keuzes verwacht, met sterkere engagementen op het vlak van werk en steun aan bedrijven. Wij hadden een duurzaam relanceplan en een krachtig sociaal beleid verwacht, met het onderwijs als prioriteit. Dat kwam er niet', besloot Groen-fractieleider Elisabeth Meuleman. 'Het begrotingsevenwicht oogt mooi aan de buitenkant. Aan de binnenkant ziet het er echter wat minder fraai uit. Er zijn te veel eenmalige maatregelen. Er zijn ongedekte risico's op meeruitgaven. Er is een beperkte stijging van de schuld. Bovenal zijn er lange wachtlijsten zonder duidelijk perspectief.

LDD: 'Onevenwichtige evenwicht kan populaire Suske en Wiske worden'

'Het onevenwichtige evenwicht' kan misschien een populaire titel van Suske en Wiske worden, maar als financiële non-fictie zal het geen bestseller worden', zei LDD'er Lode Vereeck.

Open VLD: 'Peeters II is echte belastingregering'

Open VLD-fractieleider Bart Tommelein verwijt de Vlaamse regering de afgelopen jaren een aantal belastingen te hebben verhoogd. Hij verwees naar de afgeschafte jobkorting en de verhoogde 'miserietaks voor scheidende koppels'. 'Ik stel vast dat Peeters II een echte belastingregering is. En de N-VA heeft die verhogingen mee goedgekeurd', zei hij.

Vlaams Belang: 'Vlaamse regering niet beter dan federale'

'Men verwijt de federale regering dat zij geen beslissingen neemt. Deze Vlaamse regering doet het wat dat betreft niet beter', zei Vlaams Belang-fractieleider Joris Van Hauthem.

Meerderheid lovend over werk in moeilijke tijden

De meerderheid loofde het werk van de Vlaamse regering in economisch moeilijke tijden.

'De afgelopen jaren zijn wij erin geslaagd om in budgettair moeilijke tijden te blijven investeren. De komende jaren zal dat opnieuw de uitdaging zijn', zei CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel.

Zijn SP.A -collega Bart Van Malderen kijkt terug 'met tevredenheid die ambitie inhoudt'. 'Ik noteer onze goedkeuring voor het werk dat is gedaan. Ons engagement om verder samen te werken en uitvoering te geven aan dat beleid, blijft bestaan.'

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele zei tevreden te zijn dat de Vlaamse regering een begroting in evenwicht had om zo 'latere generaties niet met de lasten op te zadelen'.

(Belga/SD)

Zoals bekend diende de Vlaamse regering voor het vierde jaar op de rij een begroting in evenwicht in. Dankzij besparingen en het schrappen van buffers kan de Vlaamse regering meer dan 160 miljoen euro inzetten voor het competitiviteitspact. 125 miljoen euro daarvan gaat naar lastenverlagingen. De oppositiepartijen zullen deze laatste begroting van de regering-Peeters II niet goedkeuren. Ze verwijten de Vlaamse regering een gebrek aan keuzes. 'Wij hadden een begroting met gedurfde keuzes verwacht, met sterkere engagementen op het vlak van werk en steun aan bedrijven. Wij hadden een duurzaam relanceplan en een krachtig sociaal beleid verwacht, met het onderwijs als prioriteit. Dat kwam er niet', besloot Groen-fractieleider Elisabeth Meuleman. 'Het begrotingsevenwicht oogt mooi aan de buitenkant. Aan de binnenkant ziet het er echter wat minder fraai uit. Er zijn te veel eenmalige maatregelen. Er zijn ongedekte risico's op meeruitgaven. Er is een beperkte stijging van de schuld. Bovenal zijn er lange wachtlijsten zonder duidelijk perspectief. 'Het onevenwichtige evenwicht' kan misschien een populaire titel van Suske en Wiske worden, maar als financiële non-fictie zal het geen bestseller worden', zei LDD'er Lode Vereeck. Open VLD-fractieleider Bart Tommelein verwijt de Vlaamse regering de afgelopen jaren een aantal belastingen te hebben verhoogd. Hij verwees naar de afgeschafte jobkorting en de verhoogde 'miserietaks voor scheidende koppels'. 'Ik stel vast dat Peeters II een echte belastingregering is. En de N-VA heeft die verhogingen mee goedgekeurd', zei hij. 'Men verwijt de federale regering dat zij geen beslissingen neemt. Deze Vlaamse regering doet het wat dat betreft niet beter', zei Vlaams Belang-fractieleider Joris Van Hauthem. De meerderheid loofde het werk van de Vlaamse regering in economisch moeilijke tijden. 'De afgelopen jaren zijn wij erin geslaagd om in budgettair moeilijke tijden te blijven investeren. De komende jaren zal dat opnieuw de uitdaging zijn', zei CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel. Zijn SP.A -collega Bart Van Malderen kijkt terug 'met tevredenheid die ambitie inhoudt'. 'Ik noteer onze goedkeuring voor het werk dat is gedaan. Ons engagement om verder samen te werken en uitvoering te geven aan dat beleid, blijft bestaan.' N-VA-fractieleider Matthias Diependaele zei tevreden te zijn dat de Vlaamse regering een begroting in evenwicht had om zo 'latere generaties niet met de lasten op te zadelen'.(Belga/SD)