Vlaamse meerderheid vindt compromis over echtscheidingstaks

© Belga

Enkele sociale correcties maken de echtscheidingstaks opnieuw verteerbaar voor de Vlaamse meerderheidspartijen.

Er komen sociale correcties op de verhoging van de zogenaamde “echtscheidingstaks”. Dat zijn de Vlaamse meerderheidspartijen CD&V, N-VA en sp.a overeengekomen. Het tarief van het verdeelrecht wordt opgetrokken tot 2,5 procent, maar voor scheidende koppels komt er een gedeeltelijke vrijstelling, afhankelijk van het aantal kinderen. De wijziging heeft geen invloed op de begroting.

Binnen de Vlaamse meerderheid was er wrevel ontstaan over de echtscheidingstaks, of het verdeelrecht, zoals de belasting eigenlijk heet. Om de begroting in evenwicht te houden, wou de Vlaamse regering het tarief voor die belasting op de verdeling van onroerend goed optrekken van één naar twee procent. Dat zou per jaar 40 miljoen euro moeten opbrengen.

De oppositie schreeuwde moord en brand en beschuldigde de Vlaamse regering ervan de begroting op orde te houden op de kap van scheidende mensen, die sowieso al in de problemen zitten. Open VLD, LDD, Groen en Vlaams Belang spraken dan ook van een “miserietaks”. Vorige week liet sp.a publiekelijk weten dat ze ook van de taks af wilde. De coalitiepartners CD&V en N-VA konden er niet mee lachen dat sp.a het geweer zonder overleg van schouder veranderde.

De meerderheid heeft nu toch een compromis gevonden. De taks wordt wel opgetrokken, maar voor koppels die scheiden komt er een vrijstelling voor de eerste 50.000 euro. Per kind komt daar nog eens 20.000 euro bij.

Open VLD: ‘Draak van een compromis’

Oppositiepartij Open VLD is niet te spreken over het compromis rond de zogenaamde “echtscheidingstaks”. “Dit is een draak van een compromis waar iedereen finaal nog altijd meer zal betalen”, zegt fractieleider Sas Van Rouveroi. De liberalen willen de hele taks afschaffen. “Het inkomstenverlies moet je compenseren in je uitgaven”.

“Iedereen met een huis boven de 250.000 euro die geen kinderen heeft – zo zijn er ook nog altijd veel – zal nog meer betalen dan in hun oorspronkelijke voorstel”, zegt de Open VLD-fractieleider. “En wie een bescheiden huisje van 100.000 euro heeft en geen kinderen, zal nog altijd 250 euro meer betalen dan nu”. “Dit blijft een verhoging van de miserietaks. Wij blijven zeggen: schaf die gewoon af en compenseer je begroting door te besparen op uitgaven”.

Groen: ‘Gecamoufleerde miserietaks’

Ook Groen is niet te spreken over het compromis rond de scheidingstaks. “De miserietaks wordt gewoon een gecamoufleerde miserietaks”, zegt fractieleider Filip Watteeuw. “Voor een huis van 250.000 euro zonder kinderen verandert er niets ten opzichte van de aangekondigde verhoging. Een huis in vlaanderen kost gemiddeld 270.000 euro. De sociale correcties zijn veel te mager en het blijft gewoon een verhoging. Dit is volksverlakkerij”, aldus Watteeuw.

Groen blijft voor een afschaffing van de taks. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content