Vlaamse jongeren willen eigen huis voor dertigste

Bijna negen op de tien Vlaamse jongeren willen voor hun dertigste verjaardag een eigen woning kopen. De meerderheid kiest ervoor te wonen in een multiculturele buurt.

Bijna negen op de tien Vlaamse jongeren willen voor hun dertigste verjaardag een eigen woning kopen. De meerderheid kiest ervoor te wonen in een multiculturele buurt. Dat blijkt uit een internetpeiling van de Vlaamse Jeugdraad bij 1.021 jongeren onder de dertig.

Wonen en werken

De Vlaamse jongeren kunnen moeilijk apathisch genoemd worden. Het merendeel wil op hun 25ste op eigen benen staan en maar liefst negen op de tien jongeren willen voor hun dertigste verjaardag een huis kopen.

Dat zal volgens de meeste jongeren niet gemakkelijk zijn en 54,7 procent vindt dan ook dat de overheid werk moet maken van betaalbare koopwoningen. Opvallend is dat de meerderheid (53,3 %) ervoor kiest om in een multiculturele buurt te gaan wonen.

Veel geld verdienen door hard te werken is voor de meeste Vlaamse jongeren vanzelfsprekend. Amper 21,1 procent is tevreden met een lager loon als ze het daardoor wat rustiger aan kunnen doen. Twee derde van de jongeren geeft aan nu al te sparen voor later.

Ook gelooft maar liefst 88,8 procent van de ondervraagden niet dat arme mensen zelf schuldig zijn aan hun armoede. Ruim de helft van de jongeren vindt het dan ook een goed idee dat rijke mensen meer betalen uit solidariteit.

Religie en migratie

Op het vlak van religie schatten de Vlaamse jongeren hun ouders vrij conservatief in. Slechts 37,1 procent denkt dat mama en papa er geen probleem van zouden maken, moesten ze thuiskomen met iemand van een ander geloof.

Een hoofddoek dragen op straat of op school moet kunnen, vindt de Vlaamse jeugd. Ruim twee derde is tegen het verbod op het tonen van uiterlijke geloofskenmerken op openbare plaatsen.

Een minderheid vindt dat immigranten een van de landstalen moet leren (36,1%), dat nieuwkomers de Belgische cultuur moeten respecteren (31,6%) en dat niet-Belgen die een misdrijf plegen opnieuw naar hun land van herkomst moeten (44%).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content