De Kamercommissie Binnenlandse Zaken buigt zich over de voorstellen van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet om het GAS-systeem uit de breiden. Een vijfentwintigtal jongeren van de Vlaamse Jeugdraad trok bij aanvang van de bespreking een gasmasker aan, waarna ze werden weggestuurd.

De uitbreiding houdt in dat de gemeentelijke administratieve sancties voor meer overlastfeiten kunnen worden ingeroepen en ook het gamma aan straffen wordt ruimer. Naast de effectieve GAS-boetes gaat het dan bijvoorbeeld om werkstraffen of een tijdelijk plaatsverbod.

Met de nieuwe wet zullen lokale besturen ook jongeren vanaf 14 jaar een sanctie kunnen opleggen, tegenover 16 jaar nu. Te jong, vindt de Vlaamse Jeugdraad. De jongeren vrezen willekeur bij het bepalen van wat nu eigenlijk overlast is. "Zelfs het beboeten van jongeren omdat ze een broodje eten op de trappen van de kerk blijft met de nieuwe regels strafbaar", hekelen ze.

N-VA en Vlaams Belang steunen
Veel steun vonden de jongeren in het parlement echter niet. Enkel oppositiepartijen Groen en Ecolo schaarden zich volmondig achter de Jeugdraad. Ook Groen-Kamerlid Eva Brems ziet immers "fundamentele problemen", zoals mogelijke willekeur en het gebrek aan beroepsmogelijkheden. Brems haalde ook enkele absurde voorbeelden aan van recent uitgedeelde GAS-boetes, zoals 50 euro voor het voederen van eendjes en 150 euro voor "het nadoen van sirenes".

N-VA en Vlaams Belang juichten het voorstel van Milquet en de regering dan weer toe. "Dit is volgens ons een goed systeem", zei N-VA'er Koenraad Degroote. "We vinden hier heel wat zaken uit onze eigen voorstellen in terug." De Vlaams-nationalist waarschuwde er ook voor niet te vervallen in karikaturen. Jongeren kunnen nog steeds zonder risico buitenkomen, politiemensen worden geen lokale potentaten en de GAS-boetes zijn er niet om de gemeentekas te spijzen, zei Degroote. Hij had trouwens graag ook voor openbare dronkenschap en domiciliefraude GAS-sancties gezien.

Zotte uitspraken

Ook de meerderheidspartijen bleven het systeem verdedigen. "Het is niet omdat er een aantal zotte uitspraken geweest zijn, dat we het hele systeem nu moeten afschaffen", argumenteerde SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven. CD&V-collega Bercy Slegers trad hem bij dat GAS-boetes weliswaar pas de laatste stap mogen zijn, maar wel belangrijk zijn om kleine overlast doeltreffend aan te pakken. Allebei onderstreepten ze dat de lokale besturen zelf kunnen beslissen hoe ver ze gaan, aangezien overlast overal anders kan zijn. (Belga/TE)

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken buigt zich over de voorstellen van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet om het GAS-systeem uit de breiden. Een vijfentwintigtal jongeren van de Vlaamse Jeugdraad trok bij aanvang van de bespreking een gasmasker aan, waarna ze werden weggestuurd. De uitbreiding houdt in dat de gemeentelijke administratieve sancties voor meer overlastfeiten kunnen worden ingeroepen en ook het gamma aan straffen wordt ruimer. Naast de effectieve GAS-boetes gaat het dan bijvoorbeeld om werkstraffen of een tijdelijk plaatsverbod. Met de nieuwe wet zullen lokale besturen ook jongeren vanaf 14 jaar een sanctie kunnen opleggen, tegenover 16 jaar nu. Te jong, vindt de Vlaamse Jeugdraad. De jongeren vrezen willekeur bij het bepalen van wat nu eigenlijk overlast is. "Zelfs het beboeten van jongeren omdat ze een broodje eten op de trappen van de kerk blijft met de nieuwe regels strafbaar", hekelen ze. N-VA en Vlaams Belang steunen Veel steun vonden de jongeren in het parlement echter niet. Enkel oppositiepartijen Groen en Ecolo schaarden zich volmondig achter de Jeugdraad. Ook Groen-Kamerlid Eva Brems ziet immers "fundamentele problemen", zoals mogelijke willekeur en het gebrek aan beroepsmogelijkheden. Brems haalde ook enkele absurde voorbeelden aan van recent uitgedeelde GAS-boetes, zoals 50 euro voor het voederen van eendjes en 150 euro voor "het nadoen van sirenes". N-VA en Vlaams Belang juichten het voorstel van Milquet en de regering dan weer toe. "Dit is volgens ons een goed systeem", zei N-VA'er Koenraad Degroote. "We vinden hier heel wat zaken uit onze eigen voorstellen in terug." De Vlaams-nationalist waarschuwde er ook voor niet te vervallen in karikaturen. Jongeren kunnen nog steeds zonder risico buitenkomen, politiemensen worden geen lokale potentaten en de GAS-boetes zijn er niet om de gemeentekas te spijzen, zei Degroote. Hij had trouwens graag ook voor openbare dronkenschap en domiciliefraude GAS-sancties gezien. Zotte uitsprakenOok de meerderheidspartijen bleven het systeem verdedigen. "Het is niet omdat er een aantal zotte uitspraken geweest zijn, dat we het hele systeem nu moeten afschaffen", argumenteerde SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven. CD&V-collega Bercy Slegers trad hem bij dat GAS-boetes weliswaar pas de laatste stap mogen zijn, maar wel belangrijk zijn om kleine overlast doeltreffend aan te pakken. Allebei onderstreepten ze dat de lokale besturen zelf kunnen beslissen hoe ver ze gaan, aangezien overlast overal anders kan zijn. (Belga/TE)