Volgens de jury illustreert de Vlaamse Erfgoedbibliotheek de rol die een kleine intermediaire organisatie kan spelen om muren te slopen tussen de verschillende bewaarinstellingen.

De bibliotheek werd in 2008 opgericht als een samenwerkingsverband tussen de erfgoedbibliotheek van Antwerpen, de openbare bibliotheek van Brugge, de provinciale bibliotheek van Limburg en de universiteitsbibliotheken van Antwerpen, Gent en Leuven. De organisatie slaagt erin om verschillende typen bibliotheken met elkaar te laten samenwerken.

Een ware schatkamer

Vorig jaar lanceerde de Vlaamse Erfgoedbibliotheek de website flandrica.be met digitaal materiaal uit de verschillende bibliotheken. Van een vijftiende-eeuwse roodlederen band met mystieke liefdeslyriek van Hadewijch over een eerste druk van 'Reynaert den Vos' tot en met een dichtbundel uit 1981 van een nog piepjonge Tom Lanoye. De site is een ware schatkamer met zowel kostbare handschriften of werk van literaire reuzen als liedjesteksten, kookboeken en andere alledaagse documenten.

Door de digitalisering zijn belangrijke stukken uit het Vlaamse culturele erfgoed nu voor iedereen ter beschikking.

Verder staat de erfgoedbibliotheek ook bekend om het proefproject Boekensteun. Daarin gaat de bibliotheek samen met enkele partners op zoek naar de mogelijkheden van externe fondsenwerving in de culturele erfgoedsector.

Prijzengeld

Naast een bedrag van 12.500 euro krijgt de winnaar ook een bronzen beeldje van kunstenaar Philip Aguirre. De prijs voor cultureel erfgoed is een van de dertien cultuurprijzen van de Vlaamse overheid. Bij de laatste editie ging de prijs naar het programma 'Ludodiversiteit' van het Sportimonium in Hofstade. (YD)