N-VA en CD&V blijven sleutelen aan de begrotingsplannen voor de volgende Vlaamse regering. Technische werkgroepen hebben zich gebogen over een reeks resterende knelpunten zoals de woonbonus, de kinderbijslag en de ondersteuning van personen met een handicap. Of en wanneer de centrale werkgroep met de hoofdonderhandelaars snel opnieuw vergadert om knopen door te hakken, is nog niet 100 procent zeker.

'De begroting wordt een harde noot om te kraken', zo liet N-VA-onderhandelaar Liesbeth Homans zich eerder al ontvallen. De noot raakte alvast nog niet helemaal gekraakt op de vergadering van afgelopen zaterdag. Daar werd wel vooruitgang geboekt, maar er bleek extra informatie en cijferwerk nodig, bijvoorbeeld over nieuwe bevoegdheden (o.a. woonbonus en kinderbijslag) en over de financiering van de ondersteuning van personen met een handicap.

Akkoord over grote lijnen

De onderhandelaars lijken het intussen wel eens over de grote lijnen van het begrotingsparcours. Zo zou men het voorspelde tekort van 1,3 à 1,4 miljard euro in 2015 willen beperken tot enkele honderden miljoen euro (bv. 300 miljoen euro). Nadien zouden N-VA en CD&V opnieuw willen aanknopen met begroting in evenwicht. Het is daarbij wel zoeken naar een evenwicht tussen besparingen en ruimte voor nieuw beleid.

Hoe gat in begroting dichten?

Ook over de manier waarop men het begrotingsgat wil dichten - en met name over de balans tussen snoeien in de uitgaven en het genereren van nieuwe inkomsten - durven de visies van N-VA en CD&V al eens te botsen. De technische werkgroepen rekenen nu volop scenario's door. Daarnaast is ook gestart met een tweede lezing van alle teksten. Bedoeling is dat de werkgroepen terugkoppelen met de centrale werkgroep met de acht hoofdonderhandelaars. Normaal gezien komt die dinsdag opnieuw samen, al ligt de timing voor die vergadering voorlopig nog niet vast. (Belga/SD)

N-VA en CD&V blijven sleutelen aan de begrotingsplannen voor de volgende Vlaamse regering. Technische werkgroepen hebben zich gebogen over een reeks resterende knelpunten zoals de woonbonus, de kinderbijslag en de ondersteuning van personen met een handicap. Of en wanneer de centrale werkgroep met de hoofdonderhandelaars snel opnieuw vergadert om knopen door te hakken, is nog niet 100 procent zeker.'De begroting wordt een harde noot om te kraken', zo liet N-VA-onderhandelaar Liesbeth Homans zich eerder al ontvallen. De noot raakte alvast nog niet helemaal gekraakt op de vergadering van afgelopen zaterdag. Daar werd wel vooruitgang geboekt, maar er bleek extra informatie en cijferwerk nodig, bijvoorbeeld over nieuwe bevoegdheden (o.a. woonbonus en kinderbijslag) en over de financiering van de ondersteuning van personen met een handicap. De onderhandelaars lijken het intussen wel eens over de grote lijnen van het begrotingsparcours. Zo zou men het voorspelde tekort van 1,3 à 1,4 miljard euro in 2015 willen beperken tot enkele honderden miljoen euro (bv. 300 miljoen euro). Nadien zouden N-VA en CD&V opnieuw willen aanknopen met begroting in evenwicht. Het is daarbij wel zoeken naar een evenwicht tussen besparingen en ruimte voor nieuw beleid. Ook over de manier waarop men het begrotingsgat wil dichten - en met name over de balans tussen snoeien in de uitgaven en het genereren van nieuwe inkomsten - durven de visies van N-VA en CD&V al eens te botsen. De technische werkgroepen rekenen nu volop scenario's door. Daarnaast is ook gestart met een tweede lezing van alle teksten. Bedoeling is dat de werkgroepen terugkoppelen met de centrale werkgroep met de acht hoofdonderhandelaars. Normaal gezien komt die dinsdag opnieuw samen, al ligt de timing voor die vergadering voorlopig nog niet vast. (Belga/SD)