‘Vlaams zakelijk netwerk heeft PS-burgemeester Alain Mathot beschermd’

Alain Mathot was aanwezig op het beruchte verjaardagsfeestje van vastgoedlobbyist Erik Van der Paal. © Isopix
Han Renard

Waarom houdt de N-VA de omstreden PS’er Alain Mathot, burgemeester van Seraing, de hand boven het hoofd?

Deze week ging in Luik het langverwachte Inova-Intradel-proces van start. Dat proces, een van de grootste corruptiezaken van de voorbije jaren, draait om de gigantische nieuwe verbrandingsoven van het intergemeentelijke afvalbedrijf Intradel in Herstal. In ruil voor dat contract zouden aan verschillende tussenpersonen in de streek van Luik steekpenningen ten bedrage van 12 miljoen euro zijn uitbetaald.

De bal ging aan het rollen na een anonieme brief in 2007, waarin werd geprotesteerd tegen onregelmatigheden bij de toewijzing van het contract ter waarde van 200 miljoen euro aan het Franse Inova. De gewezen directeur van Inova, Philippe Leroy, zou later tot bekentenissen overgaan. Leroy vertelde de Luikse onderzoekers dat hij federaal parlementslid Alain Mathot tijdens verschillende ontmoetingen in Parijse hotels 700.000 euro had toegestopt.

Het gerecht beschikte over voldoende aanwijzingen om Mathot te betichten van passieve corruptie en oplichting.

Maar Mathot zal daarover door de rechtbank niet aan de tand kunnen worden gevoeld. Op 17 maart 2016 weigerde de Commissie voor de Vervolgingen in de Kamer immers met vijf stemmen tegen twee – alleen de CD&V en MR stemmen vóór – de parlementaire onschendbaarheid van Alain Mathot op te heffen.

Die opheffing was gevraagd door de procureur-generaal van Luik Christian De Valkeneer. Die meende over voldoende aanwijzingen te beschikken om Mathot te betichten van onder meer valsheid in geschrifte, lidmaatschap van een criminele organisatie, passieve corruptie, witwassen, misbruik van sociale goederen en oplichting. Waarom de N-VA en Open VLD er toen voor hebben gekozen Mathot de hand boven het hoofd te houden, is ‘een mysterie, ‘ aldus zusterblad Le Vif L’Express, dat vorige week het gerechtelijk dossier op grond waarvan de Kamercommissie haar besluit nam, kon inkijken. ‘Mathot heeft tijdens het onderzoek met klem ontkend dat hij steekpenningen van Leroy heeft ontvangen’, zegt Le Vif-journaliste Marie-Cécile Royen. ‘Maar uit het dossier dat Le Vif en dus ook de commissieleden hebben gezien, blijkt dat de twee mannen tussen 2006 en 2008 intensief telefonisch contact hielden en elkaar geregeld ontmoetten. Mathot heeft met zijn kredietkaart in die periode acht hotelbezoeken in Parijs betaald, precies die hotels die zijn vermoedelijke omkoper eerder in zijn bekentenissen had genoemd.’ Volgens de onderzoeksjournaliste heeft een ‘Vlaams zakelijk netwerk’ allicht Mathot willen ‘beschermen’: ‘Anders is deze stemming niet te verklaren.’

Dat zit zo. Ogeo Fund, het pensioenfonds van de Luikse ambtenaren waarin ook de gemeente van Mathot deelneemt, is voor 50 procent aandeelhouder van het Antwerpse vastgoedbedrijf Land Invest Group. Ogeo Fund investeert met andere woorden het geld van Luikse gepensioneerden in Antwerpse vastgoedprojecten die momenteel onder vuur liggen vanwege een schijn van bevoordeling door het Antwerpse stadsbestuur.

Mathot was net als de Antwerpse burgemeester Bart De Wever op het beruchte verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal, projectontwikkelaar en lobbyist voor Land Invest Group. ‘Mathot en Van der Paal schijnen behalve zakelijk gelieerd ook goed bevriend te zijn. Ze zijn nog aan elkaar voorgesteld door Luc Van den Bossche‘, aldus Marie-Cécile Royen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content