Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en vrouw verdacht van sabotage bewijsmateriaal in moordzaak

Christian Van Eyken © Belga

Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en zijn echtgenote Sylvia B., beiden verdacht van de moord op B.’s ex-echtgenoot Marc Dellea, zijn in verdenking gesteld van het opzettelijk vernielen van een dvd met bewijsmateriaal uit het strafdossier. Omwille van het onderzoek naar die sabotage wordt hun proces opnieuw uitgesteld, tot 3 juni.

Het proces werd al herhaaldelijk uitgesteld wegens problemen met de toegankelijkheid van het bewijsmateriaal en discussies over de bevoegdheid van de correctionele rechtbank.

Maandag had het aanvang moeten nemen, maar vorige week raakte bekend dat het Brussels parket een gerechtelijk onderzoek had geopend voor informaticasabotage en vernietiging van materiële goederen van openbaar nut. In oktober 2017 werd een dvd met opnames van de bewakingscamera’s vernield op de griffie van de Brusselse correctionele rechtbank. De dvd zou bewerkt zijn met een houtbrandpen, waarna de computer waarin de dvd vervolgens gestoken werd, in brand schoot en vernield raakte, net zoals de dvd zelf. Op die dvd stonden onder meer de beelden waarop te zien is hoe Christian Van Eyken en Sylvia B. het appartement verlaten waar later Marc Dellea dood zou worden aangetroffen.

In het kader van dat onderzoek werden Van Eyken en B. afgelopen donderdag verhoord.

In verdenking

Het Brussels parket meldt nu dat beiden door de onderzoeksrechter in verdenking zijn gesteld van het opzettelijk vernielen van de dvd uit het strafdossier.

‘Onnodig te zeggen dat beiden genieten van het vermoeden van onschuld tot bewijs van het tegendeel. Het gerechtelijk onderzoek is lopende’, aldus het parket.

Vertrouwen

De ouders van de vermoorde Marc Dellea verliezen langzamerhand hun vertrouwen in justitie, zo reageerden ze op het nieuwe uitstel. ‘We hopen echt dat dit de laatste maal was’, zegt Giuseppe Dellea, vader van Marc Dellea. ‘Ik doe mijn best om het vertrouwen in justitie te behouden, maar de twijfel knaagt. Het wordt echt moeilijk om dit nog allemaal te begrijpen, ik heb hier helemaal geen goed gevoel bij.’

‘Die vernieling van die dvd was echt idioot, dat moest wel uitkomen, maar ik vrees nu al dat er in juni opnieuw iets anders zal opduiken, waardoor het proces opnieuw zal moeten worden uitgesteld’, gaat Constance Mulder, de moeder van het slachtoffer verder. ‘We hebben nog weinig vertrouwen in justitie, we krijgen echt het gevoel dat er met onze voeten gespeeld wordt en dat wij vergeten worden. Wij zijn een zoon kwijt en we hopen dat er nu eindelijk een einde aan dit proces komt, zodat we kunnen beginnen rouwen.’

Ontkend

De 45-jarige Marc Dellea werd op 8 juli 2014 om het leven gebracht met een kogel in het hoofd. Het onderzoek van het Brussels parket leidde naar Sylvia B. en UF-politicus Christian Van

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content