De 45-jarige Marc Dellea werd op 8 juli 2014 om het leven gebracht. Het was zijn echtgenote Sylvia B. zelf die die dag de hulpdiensten verwittigde omdat haar man levenloos op bed lag. Omdat de doodsoorzaak niet onmiddellijk duidelijk was, werd een wetsarts ter plaatse gestuurd en die stelde vast dat het slachtoffer een kogelwonde achter het oor vertoonde.

Het Brusselse parket opende daarop een gerechtelijk onderzoek maar dat leidde niet meteen naar een verdachte. De speurders ondervroegen wel herhaaldelijk de weduwe. Uit het onderzoek was immers gebleken dat het koppel op scheiden stond, onder meer omdat Sylvia B. een relatie zou hebben met UF-politicus Christian Van Eyken, en het oneens was over het hoederecht over hun gezamenlijke dochter.

Bij de moeder van Sylvia B. werd bovendien een wapen gevonden van vergelijkbaar kaliber als het moordwapen, en Van Eyken en B. zouden de laatsten zijn die Dellea levend gezien hebben. Korte tijd voor de feiten ziet de bewakingscamera van het gebouw hoe Marc Dellea zijn flat binnenstapt. Even nadien verlaten B. en Van Eyken datzelfde het appartement. De speurders vermoeden dat de moord tussen die beide momenten plaatsvond.

Op 13 oktober werd Sylvia B. dan opgepakt en door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor moord. In die periode werden ook huiszoekingen uitgevoerd in de woning van Christian Van Eyken in Zaventem en in diens kantoor in het Vlaams Parlement. Van Eyken werd ook herhaaldelijk ondervraagd.

Begin januari hief het Vlaamse parlement dan, op vraag van het Brusselse parket-generaal, zijn parlementaire onschendbaarheid op en dinsdag werd de man door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor moord. Vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer. Zijn advocaat, meester Pierre Monville, laat intussen weten dat Van Eyken alle tenlasteleggingen met de grootst mogelijke kracht ontkent.

Peumans: 'Hij behoudt zijn rechten'

De aanhouding van Van Eyken heeft voorlopig geen impact op zijn mandaat als volksvertegenwoordiger. Volgens parlementsvoorzitter Jan Peumans behoudt Van Eyken zijn rechten, ook als hij in voorlopige hechtenis zit. "Iemand is ook onschuldig tot het tegendeel bewezen is". Wanneer Van Eyken verwezen wordt naar de rechter, moet de procureur-generaal dat wel opnieuw vragen aan het parlement, aldus Peumans.

Dat Peumans nog niet officieel door het parket op de hoogte is gesteld, zit de parlementsvoorzitter wat dwars. "Dat zou toch een elementaire vorm van beleefdheid zijn om dat te melden? Wij hebben begin januari meteen meegewerkt wanneer we de vraag kregen in verband met het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid. En nu weet ik officieel van niks".(Belga/NSK)

De 45-jarige Marc Dellea werd op 8 juli 2014 om het leven gebracht. Het was zijn echtgenote Sylvia B. zelf die die dag de hulpdiensten verwittigde omdat haar man levenloos op bed lag. Omdat de doodsoorzaak niet onmiddellijk duidelijk was, werd een wetsarts ter plaatse gestuurd en die stelde vast dat het slachtoffer een kogelwonde achter het oor vertoonde. Het Brusselse parket opende daarop een gerechtelijk onderzoek maar dat leidde niet meteen naar een verdachte. De speurders ondervroegen wel herhaaldelijk de weduwe. Uit het onderzoek was immers gebleken dat het koppel op scheiden stond, onder meer omdat Sylvia B. een relatie zou hebben met UF-politicus Christian Van Eyken, en het oneens was over het hoederecht over hun gezamenlijke dochter. Bij de moeder van Sylvia B. werd bovendien een wapen gevonden van vergelijkbaar kaliber als het moordwapen, en Van Eyken en B. zouden de laatsten zijn die Dellea levend gezien hebben. Korte tijd voor de feiten ziet de bewakingscamera van het gebouw hoe Marc Dellea zijn flat binnenstapt. Even nadien verlaten B. en Van Eyken datzelfde het appartement. De speurders vermoeden dat de moord tussen die beide momenten plaatsvond. Op 13 oktober werd Sylvia B. dan opgepakt en door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor moord. In die periode werden ook huiszoekingen uitgevoerd in de woning van Christian Van Eyken in Zaventem en in diens kantoor in het Vlaams Parlement. Van Eyken werd ook herhaaldelijk ondervraagd.Begin januari hief het Vlaamse parlement dan, op vraag van het Brusselse parket-generaal, zijn parlementaire onschendbaarheid op en dinsdag werd de man door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor moord. Vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer. Zijn advocaat, meester Pierre Monville, laat intussen weten dat Van Eyken alle tenlasteleggingen met de grootst mogelijke kracht ontkent.Peumans: 'Hij behoudt zijn rechten'De aanhouding van Van Eyken heeft voorlopig geen impact op zijn mandaat als volksvertegenwoordiger. Volgens parlementsvoorzitter Jan Peumans behoudt Van Eyken zijn rechten, ook als hij in voorlopige hechtenis zit. "Iemand is ook onschuldig tot het tegendeel bewezen is". Wanneer Van Eyken verwezen wordt naar de rechter, moet de procureur-generaal dat wel opnieuw vragen aan het parlement, aldus Peumans.Dat Peumans nog niet officieel door het parket op de hoogte is gesteld, zit de parlementsvoorzitter wat dwars. "Dat zou toch een elementaire vorm van beleefdheid zijn om dat te melden? Wij hebben begin januari meteen meegewerkt wanneer we de vraag kregen in verband met het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid. En nu weet ik officieel van niks".(Belga/NSK)