Het Vlaams Parlement wil kernwapens weg uit Vlaanderen. Een door vijf partijen gesteund resolutievoorstel van Wouter Van Besien (Groen) en Wilfried Vandaele (N-VA) vraagt de Vlaamse regering om bij de federale regering aan te dringen op de terugtrekking van kernwapens uit Vlaanderen. Sinds de jaren '60 liggen er nucleaire wapens opgeslagen op de militaire basis van Kleine Brogel.

'Voortrekkersrol opnemen'

Het voorstel is mee ondertekend door Ward Kennes (CD&V), Emily Talpe (Open VLD) en Tine Soens (SP.A).

"Er is een groot draagvlak in ons land voor een kernwapenvrije wereld", zegt Van Besien. "Het merendeel van de Vlaamse gemeenten en steden hebben zich geschaard achter het voorstel van Mayors for Peace om tegen 2020 een kernwapenvrije wereld te hebben. Met deze resolutie wil Vlaanderen een voortrekkersrol opnemen en alvast een eerste concrete stap zetten om deze belangrijke ambitie mee te verwezenlijken. Wie echt werk wil maken van een kernwapenvrije wereld, moet zelf het goede voorbeeld geven".

'Massavernietigingswapens wereldwijd bannen'

"De herdenking van WOI en van het eerste gebruik van gifgas is voor ons een gepaste aanleiding om een oproep te doen om massavernietigingswapens wereldwijd te bannen. Dat is geheel in lijn met de pacifistische gedachte in Vlaanderen en met de 'nooit meer oorlog'-slogan," zegt Vandaele. (Belga/WB)

Het Vlaams Parlement wil kernwapens weg uit Vlaanderen. Een door vijf partijen gesteund resolutievoorstel van Wouter Van Besien (Groen) en Wilfried Vandaele (N-VA) vraagt de Vlaamse regering om bij de federale regering aan te dringen op de terugtrekking van kernwapens uit Vlaanderen. Sinds de jaren '60 liggen er nucleaire wapens opgeslagen op de militaire basis van Kleine Brogel.Het voorstel is mee ondertekend door Ward Kennes (CD&V), Emily Talpe (Open VLD) en Tine Soens (SP.A). "Er is een groot draagvlak in ons land voor een kernwapenvrije wereld", zegt Van Besien. "Het merendeel van de Vlaamse gemeenten en steden hebben zich geschaard achter het voorstel van Mayors for Peace om tegen 2020 een kernwapenvrije wereld te hebben. Met deze resolutie wil Vlaanderen een voortrekkersrol opnemen en alvast een eerste concrete stap zetten om deze belangrijke ambitie mee te verwezenlijken. Wie echt werk wil maken van een kernwapenvrije wereld, moet zelf het goede voorbeeld geven". "De herdenking van WOI en van het eerste gebruik van gifgas is voor ons een gepaste aanleiding om een oproep te doen om massavernietigingswapens wereldwijd te bannen. Dat is geheel in lijn met de pacifistische gedachte in Vlaanderen en met de 'nooit meer oorlog'-slogan," zegt Vandaele. (Belga/WB)